Соцмережі
30 Травня 2022
478

Олег Гетьман: “Розумне” ембарго

Щодо “розумного” ембарго на російську нафту

Європейський Союз ніяк не прийме шостий пакет санкцій проти росії, який передбачає, крім іншого, нафтове ембарго. Головна причина зависання пакету — деструктивна позиція Угорщини, яка навідріз відмовляється підтримати заборону на постачання російської нафти. Однак ЄС має інші способи вийти з тупикової ситуації…

Група українських експертів запропонувала світовому співтовариству обговорити ідею так званого “розумного” ембарго — заходів, які дозволять з одного боку уникнути дефіциту нафти у світі, який може виникнути через повне скасування імпорту з росії, а з іншого — мінімізувати доходи агресора та перенаправити нафтові долари до України.

“Введення повного ембарго на імпорт російської нафти має свої недоліки, адже росія має доступ до інших ринків, зокрема Китаю та Індії, куди вона може частково перенаправити експорт. До того ж, якщо не вдасться домовитися з Іраном, Венесуелою та іншими великими графцями щодо заміщення російської частки — то це викличе дефіцит і підвищення цін. І цим скористається росія. При зниженні обсягів експорту вона отримуватиме практично ті ж самі доходи. Тобто в результаті ембарго може постраждати зовсім не та сторона, проти якої направлені санкції.

Для уникнення такої ситуації розроблено два варіанти “розумного” ембарго:

1. Перший з них полягає в створенні світової монопсонії на російську нафту. Якщо країни, які сьогодні закуповують більшість російської нафти сорту Urals домовляться між собою і оголосять про те, що вони згодні купувати її виключно за узгодженою фіксованою ціною, наприклад, по $30 за барель (собівартість видобутку плюс ~$10), то росія змушена буде погодитися на такі умови, оскільки нафту все одно нікуди подіти, а швидко продати її на інших ринках вона не зможе.

В цьому випадку дефіциту нафти не виникне, але доходи росії різко впадуть, що і є головною метою санкцій.

2. Другий варіант “розумного” ембарго передбачає, що на марку Urals вводиться мито абсолютною більшістю країн світу, яке надходить на спеціальні рахунки у країнах-покупцях, частина якого може бути використана для фінансування відновлення України.

Наприклад, мито може складати близько $50, в цьому випадку росія отримуватиме за свою нафту ті ж самі $30, як і у першому сценарії. При цьому відбудову України не треба буде фінансувати за рахунок платників податків країн-союзників, відбудова нашої країни відбуватиметься за рахунок самої росії.

Ці альтернативи на цей час обговорюються серед лідерів ЄС та G7, очікуємо результати ближчим часом, детальніше у статті у коментарі…

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram