Соцмережі
3 Липня 2020
642

Олег Гетьман: Детінізація економіки у дії

Рівень тіньової економіки у 2019 році склав 28% від обсягу офіційного ВВП

За розрахунками Мінекономіки цей показник на 3 в.п. менше за показник 2018 року. Продовжується тенденція щодо зниження рівня тіньової економіки. Водночас, залишається неподоланою низка чинників, що стримують процеси детінізації економіки в Україні, серед яких варто виділити:
– низький рівень захисту прав власності;
– недосконалість судової системи країни (основними вадами якої визнаються недостатня інституційна спроможність та незалежність гілок судової системи), як наслідок, низький рівень суспільної довіри до неї;
– високий рівень корупції в країні;
– збереження викликів забезпеченню стабільного функціонування фінансової системи країни;
– наявність територій, непідконтрольних Уряду, утворених у ході збройного конфлікту на території країни, та, як наслідок, зростання “потенційних можливостей” для виникнення нових схем контрабанди товарами.

Подолати тіньову економіку лише шляхом запровадження адміністративних заходів неможливо. Тому політика детінізації має базуватися на засадах заохочування до ведення легального бізнесу, які передбачають:
– по-перше, усунення першопричин, що зумовлюють ухід економічних агентів у тінь – процес детінізації економіки набуде належної результативності лише у разі створення державою стабільних сприятливих умов для нарощення суб’єктами господарювання економічної активності в легальній економіці завдяки поліпшенню інвестиційного та підприємницького клімату в країні;
– по-друге, упередження застосування економічними агентами недобросовісних дій, які носять злочинний та/або антигромадський характер.
Слід також зазначити, що основною умовою ефективності політики з детінізації економіки є наявність довіри суспільства до дій влади.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram