Герої
10 Березня 2021
2 503

Оксана Соколова INside: Досягти успіху у бізнесі допоможуть здоровий сон, спорт і харчування

Засновник Health is Wealth, health coach, нутриціолог, біолог, спортсменка — про активний спосіб життя, нові ідеї та майбутнє фуд-індустрії

#1. Що саме вас спонукало прийти у спорт та зайнятися сферою здорового харчування?

Скільки я себе пам’ятаю, постійно цікавилася харчуванням. Навіть тоді, коли це було ще не так поширено та модно. Мені було важливо знати, які продукти є правильними, а які — ні, як вони впливають на організм тощо. До того ж 12 років я працювала в ресторанному бізнесі, де займала трохи іншу позицію, однак інтерес до здорового харчування нікуди не зник. Щодо спорту — він у великій кількості з’явився у моєму житті після народження дітей, у момент відновлення після пологів. Плюс, змінилося усвідомлення щодо свого тіла та виникло бажання бути більш витривалою.

Усе розпочалося з тріатлону. Далі за мету поставила зробити Ironman (щорічні змагання, один із різновидів тріатлону; охоплює плавання, їзду на велосипеді та марафон, — Ред.). Однак на шляху до бажаного отримала чимало травм, які більше не були сумісні з цим видом спорту. І я залишила тільки марафони та великі запливи. Але після Oceanman на 14 км, який пропливла 2019 року, залишила й плавання.

Загалом я постійно у пошуку свого виду спорту. Наразі це щоденні тренування, такі як кардіо та силові у тренажерному залі з тренером. Періодично також займаюся тенісом, розтяжкою, танцями — усе за настроєм. Аби знайти ту сферу, яка подобається та надихає потрібно постійно пробувати щось нове та не заганяти себе у певні межі, по типу — я займаюся тільки бігом і маю час тільки на цей вид діяльності, бо так дуже швидко можна втратити інтерес.

Коли все подобається, людина на 100% залишиться у спорті та зі здоровим харчуванням. Тому що той, хто веде спортивний стиль життя, неодмінно починає цікавитися тим, що він їсть. Шкода того часу, коли виснажливо тренуєшся, а потім просто заїдаєш тортиком. Ти хочеш зрозуміти, яка їжа наповнює твоє тіло, а яка не приносить користі.

До всього приєднується і загальне піклування своїм здоров’ям — щорічний огляд у лікарів, аналізи тощо. В кінцевому підсумку починаєш інтуїтивно відчувати своє тіло: що для нього краще, а що — гірше. Усі ці моменти не дають можливості покинути спорт. Людина стає здоровішою, красивішою, молодшою та щасливішою — змінюється все.

#2. Health is Wealth — це більше про бізнес, чи особисте задоволення? 

Для мене цей бізнес, першою чергою, можливість допомогти людям у плані покращення їх фізичного здоров’я, збільшення життєдіяльності й тривалості життя, можливість робити їх здоровими та щасливими. Це цінність, яку я можу дати цьому світу, бути корисною.

Я залишила ресторанний бізнес, оскільки одного разу зрозуміла, що більше мене цей вид діяльності не наповнює, що я не несу ніякої цінності для людей, мається на увазі заняття спортом та правильне харчування. Тому тут не стоїть питання тільки в заробітку.

Усе розпочиналося з Vo’da Team, наразі це вже частина Health is Wealth. Спочатку це було тільки про спорт і біговий клуб. Інвестиції були мінімальними, в середньому, оренда залу, зарплатня тренера та спорядження — до 10 тис. грн на місяць.

#3. З якими проблемами ви зіткнулися під час коронакризи та як вдалося їх розв’язати?

Найголовнішою проблемою першого локдауну стало те, що люди почали не правильно харчуватися, вживаючи велику кількість вуглеводів — багато солодкого та алкоголю. Зрозуміло, що така тенденція пов’язана з психологічними обмеженнями. Коли маємо стрес — починаємо замикатися та заїдати проблеми. А такі дії тільки шкодять і знижують імунну систему. На певний час я навіть позбулася нових клієнтів.

Але так тривало не довго, оскільки люди усвідомили проблему, змирилися з таким станом речей і почали займатися своїм здоров’ям. Тому наразі у мене така сама кількість клієнтів, як і до локдауну та навіть більше.

Мій бізнес видозмінився — пішов корпоративний клієнт, який чимало грошей витрачав на різні програми для співробітників своїх компаній — чи то проведення лекцій, чи заняття спортом, чи медичні перевірки за допомогою аналізів з подальшою моєю допомогою та супроводом. Я втратила 50% своїх клієнтів. Але як то кажуть “святе місце пустим не буває”, наразі цей сегмент наповнився звичайними клієнтами.

#4. Чи є у планах розвивати бізнес надалі — можливо на думці якісь нові проєкти, ідеї?

Звичайно, маю ідеї та розуміння того, як розвивати бізнес надалі. Однак наразі більш інтуїтивно ставлюся до всього, пробую відчути сили почати розширювати здібності. Нам усім коронакриза показала — те, що ти плануєш не завжди може здійснити так, як того хочеться. От і я намагаюся плисти за течією, одночасно придивляючись до ринку. Але тут дуже складна історія. Я розумію, якщо починатиму робити масовий продукт, то втрачу час для індивідуальних клієнтів, і не зможу їм допомогти. А я відчуваю, що саме в цьому моя сила.

Нещодавно була сконцентрована на тому, що писала книжку про здорове харчування, яка вийде навесні. Маю ідеї щодо розвитку в плані не тільки ідеології, але й розширення своїх здібностей та впливу на ринок. Але поки немає про що конкретно говорити. Плани завжди потрібно будувати, потім поспостерігати, чи дійсно це цікаво, чимало подумати й тільки після цього вступати в гру.

#5. Якби ви мали $1 млн, але ці кошти можна було б інвестувати тільки у бізнес, на що б їх витратили?

Однозначно це було б щось пов’язане з агробізнесом — вирощування органічних продуктів або круп, або ж домашньої птиці, якогось м’яса, чи устрична ферма. Я за те, щоб люди їли продукти без хімікатів та антибіотиків. Це був би бізнес, де я точно б розуміла — він дасть максимальну віддачу від вкладених грошей і буде екологічним для людей та середовища.

#6. На вашу думку правильне харчування та активне заняття спортом мають вплив на успішність у бізнесі? Як саме?

Так, це впливає напряму. Коли людина займається спортом і правильно харчується, вона має силу волі та стає надпродуктивною. Їй вдається щодня поєднувати тренування, бізнес справи, сімейне життя та якусь соціальну діяльність. І робити це все швидко.

Наразі в успішних бізнесменів активно розвивається аматорський спорт, вони займаються тріатлоном, бігають марафони, роблять великі запливи, грають у теніс і ще багато різних спортивних напрямків. Такі люди, повторюся, більш продуктивні та щасливі (завдяки ендорфінам, які виробляються після тренування, плюс гормональна система стає на місце, працює правильно та збалансовано).

Спорт дає драйв, а правильне та збалансоване харчування — активність та енергію. До речі, до мене часто приходять саме із запитом на те, що немає енергії та просять її збільшити, що запросто можна виправити правильним харчуванням і підбором вітамінів.

Налагоджуючи сон, спорт і харчування людина вирівнює свій життєвий баланс, їй легко подолати будь-яку кризу, чи сімейну, чи у бізнесі. Така загартованість дає надзвичайно сильний фундамент, особливо під час всіляких проблем і вірусів. Організм відмінно працює, сильна імунна система, метаболізм — усе це допомагає швидко справлятися з усіма неприємними наслідками і повинно бути гармонійним.

#7. Як знайти баланс між спортом, особистим життям, родиною та бізнесом?

Людина така істота, яка може змінювати свої звички, розставляти власні пріоритети та звикати до всього. Якщо чесно, коли є багато сфер у житті, це зробити набагато легше. Бо одразу все планується — і сімейне життя, і відпочинок, і робота, й спорт.

Коли людині нічим зайнятися, то здається, що вона має багато вільного часу, який насправді просто втрачається. І спорту немає, і в родині не такий продуктивний, і дітям немає можливості дати стільки, скільки хотілося б.

Тому активна життєва позиція та заняття спортом допомагають вибудувати баланс. Крім того, можна показати приклад своїм рідним — як правильно харчуватися, вести здоровий спосіб життя, щоб елементарно — гарно себе почувати. А ще у такі моменти з’являється відчуття щастя, зникає злість і можна робити всілякі класні речі не тільки для себе, а й своєї сім’ї та суспільства. Тому однозначно, аби дотриматися балансу, повинно у першу чергу бути бажання.

#8. Чи є у вас кумири, люди, які надихають на створення нового, на самовдосконалення та розвиток? Наведіть приклади.

“Не створи собі кумира” — це про мене. Однак у певні проміжки часу є люди, які мене надихають. Але не якась одна конкретна людина. Вважаю, що кожен сам себе досконало не знає, відповідно як я можу бути впевнена, що хтось говорить насправді те, що думає?

Я завжди дивлюся на вчинки, а не просто балачки. І на те, з яким зарядом енергії вони щось роблять — щиро чи з певною вигодою. І найголовніше, яка енергетика. Мені подобаються щирі та добрі люди.

Для мене важливо, щоб люди були позитивні. Тому намагаюся допомогти тим, хто приходить до мене аби позбутися стресу, чи негативних відчуттів. Звісно, вони іноді також потрібні, але у невеликій кількості. Пам’ятаємо ж, що у всьому повинен бути баланс.

І ще, я завжди надихаюся вродливими дівчатами з гарними фігурами. На них можна дивитися вічно. Це реальні приклади того, що кожен може мати гарне тіло, але для цього потрібно багато працювати — спорт, харчування, сон. Якщо просто лежати на дивані, то нічого не буде.

#9. На вашу думку, як розвиватиметься фуд-індустрія найближчі п’ять років у світі та Україні?

Наразі фуд-індустрія має певні тренди — як позитивні, так і негативні. Щодо позитивних: з’являється все більше фермерських господарств і органічної продукції і вони мають попит. Є невеликі компанії з доставки продуктів, що вирощуються без антибіотиків і хімікатів. Цей напрям також активно розвиватиметься.

Щодо негативних — це розвиток індустрії рослинного м’яса. Я багато про це говорю, бо насправді такий продукт — негативно впливає на наш організм. У чоловіків знижується тестостерон і підвищується жіночий гормон естроген, у жінок він також підвищується, що може призводити до пухлин.

Наразі харчова індустрія робить все для того, аби змусити людей багато їсти вуглеводів (часто робити перекуси). Їжу підсилюють різноманітними смаковими барвниками, і можна легко підсісти на голку постійного “жування”. А це дуже погано, бо від вуглеводів ми швидше старіємо, підвищується глюкоза, інсулін. У підсумку маємо цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, підвищений холестерин і ракові хвороби.

А ще останнім часом активно розвивається сфера доставки готової їжі, бо люди перестають готувати вдома. Тільки варто не забувати, що це не домашня їжа, адже вона має чимало цукру, солі та інших шкідливих речовин. Тому важливо читати склад. Через надзвичайно насичений стан життя розвиватиметься й доставка здорового та якісного раціону (сюди ж входять і якісні заморожені продукти).

#10. Три поради, які допоможуть бізнесменам пережити скрутні часи та мотивують на подальший розвиток попри всі труднощі, викликані коронакризою.

Перше. Однозначно за будь-якої ситуації залишати спорт у житті, тому що це реально допомагає як здоров’ю, так і психоемоційному стану. Як приклад, людина виходить на пробіжку, ставить собі складне запитання щодо проблеми та починає бігти. Головне в цей момент не слухати музику, а просто бігти — своєрідна медитація. Велика ймовірність, що наприкінці тренування відповідь буде знайдено.

Друге. Спостерігати за ринком. Розуміти, які потреби людей ще не закриті, де є можливість розширитися або створити абсолютно новий бізнес, який буде популярним через рік, два й довше та шукати “блакитний ринок” (ринок, який немає конкуренції, — Ред.). Так, за нинішніх обставин це не просто робити, але якщо спостерігати та бути зацікавленим — то все вийде.

Третє. Не боятися пробувати щось нове, бо помилятися — це нормально. Коли ми пробуємо, то говоримо: “Так, це була гарна ідея, тому я її продовжуватиму” або “Це була погана ідея, але я отримав колосальний досвід”. Завжди потрібно щось робити. Хтось при цьому може ризикувати більшими сумами, а хтось — меншими. Однак кожен розуміє, що в один момент може втратити все. Але ж у цьому і є суть бізнесу.

І додам ще одне: кожен, хто хоче досягти успіху повинен розпочати з найголовнішого — з себе. Тобто, почати нормально спати, їсти та займатися спортом. Від таких людей йде абсолютно інша енергетика. Вони успішні, енергійні, їм можна довіряти, з ними хочеться спілкуватися, їхні очі переповненні запальними іскрами та життєвою енергією. Саме такі люди будуть потрібні в майбутньому.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram