Новини
23 Січня 2020
787

Оксана Маркарова: Операції з криптовалютою підпадають під фінансовий моніторинг

Зупиняти операції зараз неможливо, але можна блокувати криптогаманці й вилучати незаконно здобуті криптоактиви

Згідно з оновленим законом, відтепер в Україні під фінансовий моніторинг підпадають операції з віртуальними активами. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України з посиланням на коментар Оксани Маркарової щодо прийнятого оновленого закону про фінансовий моніторинг, який вступить у силу з 28 квітня.

До переліку суб’єктів первинного фінансового моніторингу додаються компанії, які надають послуги з обміну, зберігання, продажу та переказу електронних грошей. Зокрема в цю категорію входять компанії, діяльність яких пов’язана з криптовалютами.

“Якщо біржі, обмінники, банки або інші компанії здійснюють платежі у криптовалютах на суму більше 30 тис. грн в еквіваленті, вони мають перевірити таку операцію і зібрати докладну інформацію про клієнта. Клієнт у відповідь має надати вичерпну інформацію про походження і призначення своїх віртуальних активів. Якщо така операція здаватиметься підозрілою, про неї необхідно повідомити у Державну службу з фінансового моніторингу”, — зазначає міністр фінансів.

За її словами, Держфінмоніторинг має доступ до аналітичного продукту, який дозволяє проводити розслідування джерел походження криптоактивів і напрямів їх використання.

“Тобто служба розслідує операції з криптою, і є вже чимало успішних кейсів, які були презентовані зокрема на міжнародному рівні”, — розповідає Маркарова.

Вона також додала, що зупиняти операції зараз неможливо, але можливо блокувати криптогаманці та вилучати незаконно здобуті криптоактиви. Це можна зробити, отримавши доступ до приватних ключів криптогаманця за результатами проведених комплексних розслідувань.

Однак, це не означає, що суб’єкт фінансового моніторингу (банк чи інша установа) кожного разу має перевіряти і допитувати одного й того самого клієнта, який проводить одні й ті самі операції з криптовалютами.

“Клієнту один раз треба буде пояснити, чим він займається, що він робить і звідки в нього віртуальні активи. Ця інформація збережеться в банку або в іншій фінансовій компанії, і допоки не виникне підозрілих дій з рахунком, клієнта чіпати не будуть”, — зазначає міністр.

Раніше Investory News писали про фінансові інструменти, які допоможуть зберегти та примножити кошти. Так, непогане зростання може показати криптовалюта, особливо на фоні напруженості на Близькому Сході та чимраз більшому попиті близькосхідних покупців на неї.

Як відомо, у 2019 р. загальна вартість транзакцій в децентралізованих додатках на базі блокчейну Ethereum досягла $12,8 млрд, перевищивши аналогічні показники в мережах EOS ($6,1 млрд) і TRON ($4,4 млрд). Серед них біржові вклади склали понад 60%, фінансові — майже 30% від загального обсягу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram