Новини
17 Травня 2021
845

Оголосили про злиття: Об’єднуються два найбільших стартапи Індонезії — Gojek і Tokopedia

Нова компанія готуватиметься до подвійного лістинга, що планується на кінець року

Індонезійський суперапп Gojek і найбільший онлайн-магазин країни Tokopedia оголосили про злиття — компанії об’єдналися у найбільшу технологічну групу в Індонезії GoTo Group, повідомляє TechCrunch.

Зазначається, що під час перемовин бізнес оцінювали у $18 млрд. “Об’єднана організація являє собою “глобальну та надзвичайно взаємодоповнюючу екосистему”, — наголошується у спільній заяві компаній.

Нова структура надаватиме різноманітні послуги — від оренди автомобілів до онлайн-торгівлі й доставки.

Як зазначає TechCrunch, об’єднання допоможе компаніям успішніше конкурувати із ще одним найбільшим супераппом у Південно-Східній Азії — сервісом Grab, який надає послуги на замовлення таксі, доставки готової їжі, продуктів і посилок, розвиває фінансовий напрямок, а також з великою платформою електронної комерції Shopee.

За даними Gojek і Tokopedia, на об’єднаний бізнес припадає понад 1,8 млрд транзакцій. Станом на грудень 2020 року загальний парк водіїв становив понад 2 млн осіб. У компаній, які увійшли до групи, більше ніж 100 млн активних користувачів на місяць. Також GoTo Group має у своєму розпорядженні екосистему, на яку припадає 2% ВВП Індонезії.

Генеральним директором GoTo Group стане Андре Соелістіо з Gojek, президентом об’єднаного бізнесу призначать Патріка Цао з Tokopedia. Кевін Алувіа залишиться генеральним директором Gojek, а Вільям Танувіджая — генеральним директором Tokopedia.

“Створення GoTo Group доводить, що ви можете повірити в індонезійську мрію та втілити її у життя. Нашою метою було створення компанії, яка надаватиме масштабний соціальний вплив, зможе вирівняти правила гри для малого бізнесу й надаватиме споживачам рівний доступ до товарів і послуг по всій країні”, — зазначив генеральний директор Tokopedia Вільям Танувіджая.

Чинні інвестори компаній, серед яких Alibaba Group, Facebook, PayPal, Google, Sequoia Capital India, SoftBank Vision Fund 1, Telkomsel, Temasek, Tencent, Visa і Warburg Pincus, підтримали злиття.

У компанії додали, що GoTo Group готуватиметься до подвійного лістинга — в Нью-Йорку та Джакарті, який намічений на кінець цього року.

Нагадаємо, влітку минулого року Facebook і PayPal інвестували в індонезійський супер-апп Gojek.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram