Новини
11 Липня 2019
1 533

Офіційно стартували: В Україні запустили Фонд стартапів на 390 млн грн

Приймати заявки розпочнуть у вересні цього року

Фото: www.kmu.gov.ua

Сьогодні, 11 липня, в Україні за участю прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та міністра фінансів України Оксани Маркарової, офіційно запущено Український фонд стартапів. Як зазначається у повідомленні на сайті Кабінету міністрів України, організація стане одним з ключових інструментів підтримки нових промислових ідей у сегменті мікро- і малих підприємств та фізосіб-підприємців.

“Початковий бюджет фонду становить близько 400 млн грн, і спершу гроші надаватимуться під конкретні проекти на грантовій основі. Відбір проектів здійснюватиме спеціальна конкурсна комісія, а саму роботу Фонду координуватиме Наглядова рада. Попри те, що Фонд оперуватиме державними грошима, Уряд і, зокрема, Міністерство фінансів не втручатимуться в його роботу”, – йдеться у повідомленні відомства.

Офіційний запуск Фонду відбувся в першому в Україні інноваційному парку – UNIT.City. Наказ про призначення Наглядової ради Українського фонду стартапів було підписано Оксаною Маркаровою.

До Наглядової ради увійшли переважно представники від бізнесу та сфери інвестицій. Це Олена Кошарна (Horizon Capital), Леся Саврук (ECG), Вікторія Тігіпко (TA Venture), Чарльз Вайтхед (Cornel Tech), Дмитро Шимків (“Дарниця”). З представників держави – Юрій Гелетій (міністерство фінансів України) та Олександр Риженко (Державне агентство електронного урядування).

За інформацією керуючого партнера, CEO в UNIT.City Максима Яковера, проводитиме відбір проектів конкурсна комісія, яку обере Наглядова рада. Наступний етап роботи якої – розробка критерій відбору стартапів та оголошення прийому заявок. Далі – оцінка проекту комісією, пітчинги стартапів, визначення переможців та підписання договорів.

“Перші договори будуть на грантове фінансування. Але другим етапом передбачаємо кредитне фінансування для пільгових проектів”, – пояснила Оксана Маркарова. І додала, що наглядова рада контролюватиме й виконання умов договорів проектами-переможцями.

Наразі кожен стартап зможе отримати фінансування від $25 тис. до $75 тис. “Загальний обсяг фондових коштів складає 390 млн грн”, – зазначили на презентації. У свою чергу Макс Яковер додав, що кошти можуть бути використані на прототипування або розвиток бізнесу.

За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, у майбутньому ця цифра може бути вищою. Наразі міністерство фінансів спілкується із донорами, щоб до фонду можна було залучати й донорські, й кредитні кошти.

Що стосується процесу роботи Фонду, то заявки можна буде подавати онлайн на порталі фонду (з вересня), далі конкурсна комісія оцінюватиме проекти, надалі відбуватиметься наживо пітчинг проекту. Наступний етап – визначення переможця та підписання договору, а також моніторинг виконання умов договору по фінансуванню.

“При відборі оцінюватиметься технічна та комерційна можливість реалізації проекту. Основні критерії: інноваційність, комерціалізація, команда та фінанси, а також стійкість”, – зазначив Макс Яковер.

І додав, що днями відбудеться перше засідання Наглядової ради, після цього будуть затверджені конкурсна комісія та критерії відбору. “Заявки розпочнуть приймати у вересні”, – підкреслив Яковер.

Нагадаємо, підтримувати підприємців-початківців вирішили й Sony Corporation та Daiwa Capital Holdings, які нещодавно оголосили про створення спільного інвестиційного фонду Innovation Growth Ventures (IGV). Основна мета якого – інвестування в стартапи “ключових галузей, що швидко зростають”. Конкретні сфери, які цікавитимуть компанії не вказуються. Зазначається, що всього IGV планує залучити у фонд близько $185 млн (20 млрд єн). У червні 2019 року партнерами фонду стали японські банки Sumitomo Mitsui Banking Corporation і Osaka Shoko Shinkin Bank, а також фінансова група Mitsubishi UFJ Lease & Finance.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram