Драйв
7 Лютого 2020
2 308

Одяг з історією: Як виготовляють колготки для українок

Investory News побували на фабриці ORI і дізналися, чому українські колготи виробляють саме в Італії

Щоб зрозуміти, наскільки делікатним і важливим елементом в гардеробі кожної жінки є колготи, потрібно поринути в історію їх створення та обов’язково побувати на сучасному виробництві. Почнемо з екскурсу.

До моменту, як з’явилися перші більш-менш сучасні нейлонові колготки, жінки носили панчохи протягом 400 років. Існує історія про преподобного Вільяма Лі, який в 1589 році винайшов в’язальні машини. Завдячуючи його винаходу панчохи з шовку, бавовни і шерсті з чоловічого гардероба перекочували в жіночий.

Наприкінці XIX століття шовкові панчохи все ще були розкішшю. Тоді ж з’явився ще один винахід — в’язальна машина Вільяма Коттона, яка дозволяла виготовляти 40 пар панчіх одночасно і робити їх ціну набагато доступнішою. Так з’явилися легендарні панчохи зі швом ззаду.

Вже в 1910 році панчохи почали виробляти зі штучного шовку — віскози. Вони були гладкі, прозорі, добре сиділи на нозі, але головне — коштували набагато дешевше шовкових, тому були по кишені жінкам з будь-яким рівнем доходу.

А в 1938 році французький емігрант Дюпон, який згодом заснував концерн DuPont, винайшов перше в світі синтетичне волокно, яке мало високу міцність і було тонким — нейлон.

У рекламі 40-х років минулого сторіччя говорили, що у нейлону — “міцність сталі і тонкість павутини”

Перші нейлонові панчохи надійшли до продажу в американському місті Вілмінгтон і мали величезний успіх. Тільки за перший рік продали 64 мільйонів пар таких панчіх.

Під час другої світової війни весь вироблений в США і Європі нейлон використовувався на виробництві парашутів, тому нейлонові панчохи стали дефіцитом.

Наприкінці 50-х років минулого століття компанія DuPont винайшла спандекс, який ми звикли сприймати, як лайкру. Саме це, поряд з винаходом круглов’язальних машин, що дозволили в’язати колготки без шва, призвело до справжньої революції в світі моди. Їх стали випускати всіляких забарвлень, з різними візерунками і без них, різної товщини і розміру.

З кожним роком технології виробництва панчіх поліпшувалися, а ціна знижувалася. У 2000-х роках з’явилася технологія Lycra 3D. Нині технології просунулись на багато кроків вперед. До прикладу, нинішня інновація — це нанофібра, унікальна тоненька структура тканини.

У серці колготного виробництва

Investory News побували в самому серці виробництва сучасних колгот — в італійському регіоні Ломбардія (муніципалітет Кастільйоне-делле-Стів’єре). Саме в цьому місці зародилось виробництво італійських колгот. Тут знаходяться фабрики таких відомих брендів як Golden Lady, ORI, Omsa, Charmante та інших.

Нас запросили на екскурсію на фабрику ORI Industria SpA, яка виробляє колготи під власною торговою маркою для української Лінії магазинів EVA — ТМ Vive’n petty.

Це виробництво має давню історію (майже 60-річний досвід) і гарну репутацію на ринку. У 1963 році фабрику заснував представник династії Gerevini, яка вже третє покоління займається виробництвом колготок, також у третьому поколінні працюють династії технологів.

Фабрика має власні ТМ ORI і IMMAGINE, а також працює з замовниками ВТМ. У рік тут виробляється 10 млн пар продукції, 90% якої йде на експорт. В основному італійський виробник співпрацює з компаніями пострадянського простору, наприклад, найбільший замовник в РФ — Faberlic. Близько 20% від експорту йде до України.

Саме по собі виробництво на ORI повністю автоматизовано. До речі, важливим критерієм є те, що на фабриці пильно слідкують за якістю. Як розказав головний технолог ORI Industria SpA Клаудіо Бещи, відсоток браку складає 0,15%, що є дуже гарним показником. До прикладу, якщо при перевірці колготок після зшивання в одній з упаковок буде хоча б одна бракована пара, всі 350 штук повертаються назад.

Головний технолог ORI Industria SpA Клаудіо Бещи

“Якщо говорити про створення товарів ВТМ, то при їх виробництві на фабриці ORI Industria SpA використовується італійське обладнання LONATI. Найстаріший верстат на фабриці 2014 року, що підтверджує якість та інноваційність виробництва. Такий підхід дозволяє нам виробляти широкий асортимент товарів відповідно до потреб клієнта. У 2017-2018 році для Лінії магазинів EVA виробництво ORI Industria SpA придбало додатково 10 верстатів, тому ми суттєво зросли в обороті, і продовжуємо стрімкий розвиток”, — розказала Галина Ободець, директорка департаменту ВТМ Лінії магазинів EVA.

З мережею EVA в ORI давні відносини — компанії співпрацюють не один рік. Однак це не єдина фабрика, яка виробляє на замовлення мережі колготи. Всього їх 8.

Як розказали в Лінії магазинів EVA, на сьогодні ТМ Viv’en petty є №1 серед колготок приватних брендів в Україні та становить 6% від товарообігу ВТМ мережі. Річні продажі по мережі складають понад 3,5 млн одиниць. Плани на найближчий час — зростання продажів на 45%, збільшення частки ТМ Viv’en petty в ВТМ до 7,5%, а також розширення лінійки.

Нині у портфелі мережі — 40 власних торгових марок. Їх частка у натуральних показниках складає 30% від всієї представленої продукції. Кожен третій з десяти товарів у споживчому кошику покупця мережі — товар ВТМ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram