Бiзнес
18 Червня 2020
1 452

Одним криза, іншим – збільшення капіталу: Які компанії змогли стати ще багатшими за час пандемії

Apple і Microsoft перевершили власні рекорди, а Netflix і Nikola Corp обійшли своїх конкурентів

Наприкінці минулого тижня абсолютними рекордсменами зі збільшення статків стали Apple і Microsoft – їх капіталізація досягла $1,5 трлн. Так, вартість акцій Apple збільшилася до $352, а Microsoft – до $196. В інших технологічних гігантів справи теж пішли угору – капіталізація Amazon досягла $1,3 трлн, Alphabet (володіє Google) – $1 трлн.

Як зазначає Barrons’s, рекордне зростання акцій цих чотирьох компаній відбулося на фоні зниження основних індексів: S&P 500 того дня упав на 0,5%, а Dow Jones – на 1%. Попри те, що більшій частині бізнесу наразі непереливки, Apple й Microsoft тільки виграють від коронакризи, а ще й від протестів расової несправедливості, що останніми тижнями накрили США. Бо, зазвичай, папери високотехнологічних компаній розглядаються інвесторами як досить безпечні з точки зору збереження коштів.

Завдяки карантинним заходам, запровадженим по всьому світові, кожен із цих IT-гігантів отримав певну вигоду. Наприклад, закриття звичайних магазинів сприяли поширенню електронної торгівлі в Amazon, технології Microsoft знадобилися для переведення працівників на дистанційну роботу, Alphabet розбагатів на рекламі.

Що стосується Apple, то ентузіазм інвесторів пов’язаний у тому числі з майбутнім виходом 5G iPhone. Крім того у ЗМІ стверджують, що останнім часом Apple активно практикувала зворотний викуп своїх акцій, що сприяло зростанню вартості цінних паперів компанії.

Загалом аналітики очікують, що Apple знову поб’є рекорд й стане першою американською компанією, чия капіталізація перевищить $2 трлн. До речі, подолати рубіж у понад $1 трлн їй першій вдалося у вересні 2018 року.

Рекорди Маска

Побити власний рекорд нещодавно вдалося й компанії Ілона Маска. Так, у середу, 10 червня, вартість акцій виробника електромобілів Tesla на біржі NASDAQ вперше за свою історію перевищила $1 тис.

У результаті нового стрибка ринкова капіталізація Tesla досягла $188,73 млрд і за цим показником компанія Ілона вперше випередила Toyota, відібравши у японського автомобільного гіганта титул найдорожчої публічної компанії на автомобільному ринку, зазначає Itc.

До речі, у січні ринкова капіталізація Tesla вперше перевищила $100 млрд. Тобто, за пів року показник виріс майже вдвічі. Таким чином за останній рік вартість акцій Tesla зросла у п’ять разів – 10 червня 2019 року вони коштували $212,88 за штуку. А з початку 2020-го курс акцій знижувався тільки один раз на початку березня, коли більша частина світу почала відчувати вплив пандемії COVID-19.

Проте, з квітня курс стабільно зростає, за винятком того випадку, коли Маск написав у Twitter, що, на його думку, акції компанії переоцінені, чим ненадовго обвалив їх вартість на 8%.

Перейшли в онлайн

За час пандемії у понад два з половиною рази зросла капіталізація сервісу для відеоконференцій Zoom. Наприкінці травня вона перевищила $50 млрд, а ще на початку року становила $20 млрд. Під час торгів акції компанії досягли вартості в $179,48 за папір.

Гарні часи для компанії настали саме у розпал коронавірусу, закриття кордонів й прийняття карантинних заходів. У березні на фоні масового переведення співробітників по всьому світу на роботу з дому, акції компанії за шість днів зросли на 40%, до $159,56 за одиницю.

23 березня під час торгів папери подорожчали ще на 22%, торгуючись майже вдвічі більше свого середньодобового обсягу, що стало найбільшим одноденним відсотковим приростом Zoom з червня 2019 року.

Згідно з даними аналітичної компанії Sensor Tower, завантаження програми Zoom у березні зросло на 109%. Своєю чергою Bloomberg стверджує, що кількість осіб, які щоденно беруть участь у відеоконференції збільшилася з 10 млн у грудні 2019 року до 300 млн наприкінці квітня цього року.

“Спочатку Zoom намагався називати всіх цих людей “активними користувачами”, але після критики ввів термін “учасники конференції” – для того, щоб взяти участь в онлайн-зустрічі, необов’язково навіть заводити акаунт”, – зазначає видання.

Розважитися на карантині

Покращити фінансове становище вдалося й китайській компанії ByteDance, що володіє популярною соціальною відеоплатформою TikTok. Її оцінка зросла як мінімум на третину, перевищивши $100 млрд, повідомляє Bloomberg. За даними видання, останнім часом ByteDance вдалося розпродати частину акції, і в рамках деяких із цих угод компанію було оцінено в $140 млрд.

Так, у квітні частку в ByteDance придбав консорціум інвесторів (серед яких японський Softbank та американський фонд Sequoia Capital) на чолі з фондом Tiger Global Management. До цього найдорожчий стартап у світі оцінювався у $75 млрд – саме така оцінка була встановлена ​​інвесторами під час великого раунду два роки тому.

“Завдяки збільшенню вартості ByteDance піднялася на рівень таких гігантів, як фінансовий конгломерат HSBCH і виробник чіпів IBM”, – зазначає Bloomberg. А у Китаї компанія наблизилася до інтернет-гігантів Tencent і Alibaba.

До речі, бурхливе зростання вартості ByteDance забезпечила популярність соцмережі TikTok. Також компанії належать надпопулярні додатки Douyin (китайська версія TikTok) і новинний сервіс Toutiao з щомісячною аудиторією до 1,5 млрд активних користувачів. Минулого року компанія почала тестувати новий музичний сервіс Resso, щоправда поки в Індії та Індонезії.

Ще одна компанія, якій всесвітній карантин приніс лише користь – Netflix. Знаходячись вдома, у людей з’явилося більше часу на перегляд серіалів і фільмів онлайн. У результаті стрімінговий сервіс за три місяці з початку нового року збільшив свою аудиторію на 15,8 мільйонів користувачів.

Нещодавно компанії вдалося обійти свого гіганта-конкурента – Disney. Так, на закритті торгів 15 квітня акції Netflix подорожчали на 3,2%, досягши рекордного показника – $426,75. При цьому загальна капіталізація збільшилася до $187,3 млрд, тоді як ринкова вартість Disney склала $186,6 млрд після падіння на 2,5%. Наразі акції Netflix ще зросли у ціні й коштують $436,13 за штуку, а капіталізація збільшилася до $191,81 млрд.

Новачки серед лідерів

На початку червня американська компанія з виробництва електричних вантажівок Nikola Corp, не поставивши ще жодної своєї автівки, отримала ринкову вартість вищу, ніж у Fiat Chrysler, повідомляє BBC.

З моменту лістингу на Nasdaq, минулого тижня ціна на акції стартапу зросла у понад два рази, у результаті ринкова вартість досягла $26,2 млрд. “У ході торгів вартість Nikola перевищувала $30 млрд, у той самий момент капіталізація Ford становила $28,8 млрд, а Fiat Chrysler Automobiles  – $20,5 млрд”, – зазначає видання.

Ціни на акції компанії стрімко пішли в гору після того, як керівництво Nikola наприкінці червня анонсувало прийом замовлень на пікапи Badger у яких використовуватимуться як електроакумулятори, так і водневі паливні елементи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram