Новини
10 Травня 2019
950

Одне із найбільших IPO: Капіталізація Uber склала $75,5 млрд

Сервіс онлайн-таксі залучив в рамках первинного розміщення акцій $8,1 млрд

Фото: Pixabay

Міжнародний сервіс онлайн-таксі Uber в рамках первинного розміщення акцій (IPO) на фондовій біржі Нью-Йорка запропонував 180 млн акцій за ціною від $44 до $50 за штуку. В результаті компанія з ринковою вартістю у $75,5 млрд залучила $8,1 млрд, повідомляє Bloomberg.

Як пише видання, навіть у найнижчому ціновому діапазоні лістинг Uber вважається одним з 10 найбільших IPO США всіх часів і найбільшим на американській біржі з моменту, коли Alibaba Group у 2014 р. став світовим рекордсменом, залучивши $25 млрд. Однак, у порівнянні з більш ранніми прогнозами, це значний спад, адже минулого року банкіри прогнозували Uber оцінку у $120 млрд.

Водії Uber і Lyft за кілька днів до IPO провели страйк, вимагаючи підвищення заробітної плати, врегулювання тарифів і поліпшення безпеки праці. Протягом багатьох років вони скаржилися на те, що сервіс їм недоплачує.

А хто виграв від IPO, то це ключові інвестори Uber: японський холдинг SoftBank отримав $9,8 млрд, венчурний фонд Benchmark Capital – $6,5 млрд, фонд Саудівської Аравії Public Investment Fund – $3,3 млрд, холдинг Alphabet – $3,2 млрд, екс-гендиректор Uber Тревіс Каланік – $5,1 млрд, засновник Uber Гаррет Кемп – $3,5 млрд, перший генеральний директор Uber Райан Грейвс – $1,4 млрд, гендиректор Uber Дара Хосровшахі – $8,8 млн, мільярдер та засновник Amazon Джефф Безос – $400 млн.

Як відомо, сервіс онлайн-платежів PayPal розглядає можливість інвестувати близько $500 млн в американський сервіс Uber.

Також, холдинг SoftBank, автоконцерн Toyota і виробник автомобільних комплектуючих Denso інвестують в безпілотний підрозділ Uber Advanced Technologies по $333 млн. В кінцевому результаті сума загальних інвестицій складе $1 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram, 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram