Новини
20 Вересня 2021
794

Одеський припортовий завод тимчасово зупинив роботу

Серед причин — зростання ціни на газ і переповнений склад карбаміду

Менеджмент АТ “Одеський припортовий завод” (“ОПЗ”) ухвалив рішення зупинити підприємство, аби запобігти зайвому витрачанню оборотних коштів заводу. Про це йдеться у повідомленні на сайті “ОПЗ”.

Зазначається, що у зв’язку з ситуацією, що склалася на світовому та національному ринках природного газу, компанія-постачальник давальницької сировини “Агро Газ Трейдинг”, що несе усі бізнес-ризики, пов’язані із закупівлею газу та продажем продукції виробництва ОПЗ, повідомила менеджмент заводу про зменшення постачань газу.

“Внаслідок різкої зміни кон’юнктури на ринку енергоносіїв, зокрема зростання ціни на природний газ, необхідного для виробництва карбаміду, а також повільної динаміки зростання цін на карбамід, компанія “Агро Газ Трейдинг” повідомила завод про зменшення постачання газу”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що нині існує значна заборгованість компанії “Агро Газ Трейдинг” перед АТ “ОПЗ” за вироблену продукцію, яка становить 140 млн грн. “Як наслідок, в АТ “ОПЗ” виник борг перед газорозподільною компанією “Одесагаз”, яка направила на підприємство рекомендації щодо самостійної зупинки заводу, аби уникнути аварійної зупинки зі сторони АТ “Одесагаз”. Враховуючи вищезазначені обставини, менеджмент заводу ухвалив рішення зупинити підприємство, аби запобігти зайвому витрачанню оборотних коштів заводу”, — зазначили на підприємстві.

Наголошується, що АТ “Одеський припортовий завод” вже має досвід роботи у межах тимчасового простою та зупинки виробництва карбаміду, що було протягом 2018-2019 років. “Менеджмент підприємства зосередить зусилля для збереження кадрового потенціалу підприємства, зокрема фахівців, що володіють компетенцією у виробництві карбаміду”, — йдеться у повідомленні.

З 1 листопада 2021 року АТ “Одеський припортовий завод” планує почати роботу за давальницьким контрактом з новою компанією, яка виграла конкурс у липні 2021 року. Період у 5 тижнів, що триватиме між припиненням постачання газу за контрактом з “Агро Газ Трейдинг” та запуском постачання сировини за новим контрактом з компанією “DACHEX SHIPPING PTE. LTD”, менеджмент заводу витратить на проведення щорічного попереджувального ремонту обладнання підприємства, що згідно з графіком попередньо мав розпочатися у жовтні.

Основний дохід АТ “ОПЗ” на період тимчасової зупинки виробництва карбаміду становитимуть інші види господарської діяльності, які веде підприємство, зокрема від перевантаження аміаку, що надходить шляхом транспортування через аміакопровід.

Раніше Investory News писали, що до кінця 2020 року Кабмін планує приватизацію ОПЗ, “Президент-готелю” та ОГХК.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram