Новини
23 Вересня 2019
935

Оцінка мережі коворкінгів WeWork впала майже у 2,5 рази

Інвестори сумніваються в реальній вартості стартапу та її прибутковості

IPO найбільшої у світі мережі коворкінгу WeWork, заплановане на вересень, мало стати головним розміщенням сезону. Але тепер угода переноситься, а компанія, знизила свою оцінку перед IPO з $47 млрд до як мінімум $20 млрд — $10 млрд, пише Reuters.

Інвестори сумніваються в реальній вартості збиткового та обтяженого боргами стартапу. Найбільше постраждає його головний інвестор — Softbank та Vision Fund, який знаходиться в його управлінні та в якому зібрані $103 млрд інвестицій країн Перської затоки.

Ще на початку вересня в WeWork були налаштовані оптимістично, а лістинг на Nasdaq був запланований на 23 вересня. Але за тиждень до розміщення компанія вирішила його перенести через серйозні сумніви в успіху, що виникли під час роуд-шоу.

Одна з причин полягає в тому, що виручка WeWork швидко зростає, однак витрати зростають ще швидше: заробивши $1,8 млрд у 2018 р. компанія витратила вдвічі більше — $3,5 млрд, перш за все на орендні платежі власникам нерухомості, в якій відкриває коворкінг.

Успішному розміщенню не допомогли навіть термінові кроки назустріч інвесторам, які компанія зробила у вересні. Так, засновник компанії Адам Ньюманн погодився знизити голоси своїх акцій з 20 до 10 голосів за папір (інвестори отримають акції з одним голосом кожна) і призначити до кінця року провідного незалежного директора до ради директорів.

Зі статуту компанії також зник пункт про те, що дружина Ньюманна буде відігравати провідну роль при призначенні його наступника в разі його смерті або нездатності виконувати обов’язки. Одночасно Ньюманн пообіцяв, що протягом трьох років після розміщення продасть не більше 10% своїх акцій.

Невідомо, що вплинуло на рішення декількох членів ради директорів WeWork, але за інформацією агенції, вони планують змістити Ньюмана з поста гендиректора компанії. Йому хочуть запропонувати посаду невиконавчого голови ради директорів, а пропозиція може бути розглянуто до кінця вересня 2019 р.

Раніше Investory News писали, що мережа коворкінгів WeWork відклала первинне розміщення акцій через слабкий інтерес інституційних інвесторів. Відстрочка IPO позбавляє стартап можливості отримати кредит в $6 мільярдів від консорціуму банків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram