Бiзнес
13 Січня 2020
2 097

Очікування та плани українського бізнесу в 2020 році

Прозорі правила гри та конструктивний діалог між державою та бізнесом — головні побажання підприємців у новому році

Investory News запитали у власників та керівників бізнесів про те, з яким настроєм вони входять у новий рік та на що очікують від 2020.

Дмитро Шимків, голова ради директорів Darnitsa Group

Якщо говорити про український бізнес, ми очікуємо інноваційності як від держави, так і від учасників ринку.

У 2020 році “Дарниця” завершить процес цифрової трансформації: ми повністю переведемо життєвий цикл наших препаратів в електронну форму. Це колосальна економія часу та коштів. Але державні органи досі приймають у нас досьє нових лікарських засобів виключно у паперовому вигляді. Щоб отримати повний ефект від діджиталізації, цю трансформацію мають пройти як державні органи, так і інші компанії.

Якщо говорити конкретно про фармацевтику, я очікую злиття та поглинання українських компаній, стратегічного партнерства з міжнародною фармою. Вважаю, наш ринок вже дозрів до цього. Яскраве підтвердження — нещодавня угода про придбання української компанії “Біофарма” німецькою STADA. Не лише в Україні, але в усьому світі інноваційні проєкти у сфері healthcare стануть трендом на найближчі 10-20 років.

Що стосується відносин з регуляторними органами, дуже сподіваюся на встановлення прозорих правил гри та на конструктивний діалог між державою та бізнесом. Зараз маємо дискримінаційні умови стосовно вітчизняних підприємств. Наприклад, існує проблема “вічнозелених” патентів, через що українські фармацевти не можуть розпочати випуск доступних генеричних препаратів, а зарубіжні компанії отримують надприбутки за рахунок українських пацієнтів.


Петро Мельник, CEO Agricom Group

2020 рік я зустрічаю з вірою в майбутнє, але з розумінням, що 2019 рік був найнесподіванішим в усіх його проявах, як від політичної та кліматичної ситуації, так і неприємних несподіванок з курсом.

Однозначно важливим трендом буде підвищення продуктивності праці кожного працівника, оскільки маючи такий курс і таке здорожчання в валютному еквіваленті нашої продукції відносно світових конкурентів, ми однозначно втратили останню перевагу в роботі по експорту, і потрібно шукати нові. Також у напрямку сільськогосподарського виробництва ми знижуємо кількість культур, знову ж таки підвищуємо ефективність і технологічність. Проєкти з розвитку перенесли на друге півріччя 2020 року.

Для підприємця головне — мати прогнозованість та стабільність всіх макроекономічних показників у країні. На жаль, в Україні це не можливо, тому було б добре, якщо влада це почала розуміти.

У новому році ми точно розпочнемо власні форвардні програми для стимулювання вирощування вівса та продовжимо розширення представленості наших брендованих продуктів.


Дмитро Борисов, засновник “Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова”

У нас багато планів на 2020 рік. У першу чергу — масштабування і вихід на світовий ринок з різними концепціями, в тому числі і smart casual. Наприклад, на початку року в Варшаві відкриється Mushlya Bar. І це, звичайно, тільки початок. Зараз сегмент закладів з дуже демократичними цінником, делікатесними харчування, швидкими обслуговуванням і “зашитими” в простір вау-ефектами — буде тільки рости. Це — глобальний тренд. В Україні протягом року плануємо відкрити мінімум 40-50 нових ресторанів.

Ще один тренд, який незабаром, можливо, змінить розстановку сил на ресторанному ринку — це доставка. Уже зараз в США до 70% замовлень відбувається за межами ресторану: через сайти, чат-боти і т.д. Майже дві третини молодих людей вважають за краще їсти їжу з ресторану на своїй території — вдома чи в офісі. Так звані dark kitchens дають можливість з мінімальним ризиком тестувати нові формати і розширювати зону доставки. Звичайно, в Україні поки ці процеси не так яскраво виражені, але є всі передумови. У 2019 році ми стартували з власною доставкою ролів і боулів від Philadelphia. У 2020 р. плануємо запустити власну службу доставки від всіх smart casual форматів. Експериментуємо з “м’ясом без м’яса” Beyond Meat. Вже зараз за 98 грн в DOGZ & BURGERZ можна спробувати бургер з цим інноваційним продуктом. У “Ватрі” можна спробувати бургер з котлетами Beyond Meat і лобстерами.

Ще один тренд — персоналізація на всіх рівнях. Це найважливіший аспект маркетинг-орієнтованого бізнесу. Замість того, щоб завішувати місто бордами і “плодити” інформаційний шум, ми будемо працювати над тим, щоб кожен гість отримував такий wow-досвід у наших ресторанах, яким хочеться поділитися. Це з одного боку.

З іншого — діджіталізація та якісно інший рівень аналітики. Будемо глибше аналізувати індивідуальні смаки наших гостей і на основі попередніх замовлень формувати найрелевантніші персоналізовані пропозиції і комунікувати їх через найкомфортніші для гостя канали (додатки, боти і т.д.).

Соціальна відповідальність і sustainability. Це не просто тренд. Це одна з ключових цінностей. Поки ще не все реалізовано, але ми на шляху. Наприклад, ми практично повністю відмовилися від пластику в smart casual форматах. У стандарти будівництва включили принципи створення інклюзивних просторів. Хочемо стати ще більш відкритими: разом з організацією Food & Diabets готуємо меню ресторанів, в яких будуть вказані “хлібні одиниці” та інші важливі характеристики. А для того, щоб структурувати і систематизувати нашу роботу з підтримки різних благодійних ініціатив, ми запустили спеціального бота: GoooD_bot в Telegram.


Світлана Мороз, адвокат, керуючий партнер юридичної компанії Dictum

У наступному році ми очікуємо побачити роботу чинної влади, спрямовану на створення законодавчого поля, яке сприятиме розвитку економічної доданої вартості. Україні критично необхідно здійснити стрибок від сировинної країни до країни з розвинутим виробництвом, що формує додану вартість. Також очікуємо на зменшення регулятивного впливу на мікро- та малий бізнес, реформування податкової політики спрямованої на підтримку малого та середнього бізнесу (наприклад: податкові канікули, податковий компроміс тощо); скасування законодавчих норм, що формують негативний вплив на обіг продукції та товарів, створюючи монополії.

Щодо основних трендів-2020, то в нашій сфері вони будуть наступними. Автоматизація бізнес-процесів. Для нас це не нове завдання. Автоматизація, як на мене, процес non stop: поки існує компанія, можна здійснювати автоматизацію будь-чого. У цьому році ми здійснимо інтеграцію нашого програмного забезпечення із зовнішнім ресурсом Опендатабот. Така інтеграція дозволить у режимі реального часу 24/7 отримувати сповіщення, які будуть трансформуватися для юристів у вигляді завдань, щодо будь-яких змін стосовно наших клієнтів та їх власності із державних реєстрів.

Розширення кола асоційованих партнерів. Винаймати кваліфікованих спеціалістів та залучати їх до постійної роботи стало важче та дорожче. Нами був обраний курс формування кола асоційованих партнерів — залучення профільних спеціалістів для виконання завдань клієнтів на умовах роботи “під проєкт”.

Перехід до роботи офісу без прив’язки до робочого місця. Виконання двох попередніх пунктів дозволить нам налагодити роботу таким чином, що співробітники зможуть працювати віддалено. Це не новий тренд на ринку, але краще пізно, ніж ніколи.

Розвиток юридичних компаній, що супроводжують бізнес, а ми саме така компанія, сповільнюють такі ж самі фактори, що мають прямий вплив на економіку країни в цілому: зміна влади, нестабільність законодавства, реформи. Зазначені фактори впливають на бізнес-активність компаній і, як наслідок, рівень попиту на юридичні послуги також змінюється.

Цікавим є той факт, що деякі фактори можуть негативно впливати на бізнес, як от зміна влади, коли починаються заангажовані переслідування компаній (у вигляді: перевірок, кримінальних проваджень, зміни регуляторних актів, обмеження щодо виробництва/імпорту/експорту продукції), але попит на юридичні послуги в такій ситуації зростає. Однак, таке становище лише формує заробіток в короткостроковій перспективі, а не стратегічний розвиток.

Для мене особисто новим напрямом, в якому я буду розвиватися у 2020, буде вивчення та дослідження політичної сфери. І це не про політичні амбіції, а про необхідність тримати руку на пульсі політичних та владних настроїв, що в першу чергу буде корисним для наших клієнтів.

Розуміючи владу та обраний нею курс, ми зможемо якісніше та ефективніше допомагати клієнтам у прогнозуванні, здійснювати більш виважені підходи у бізнес-плануванні.

На 2020 рік ми рекомендуємо звернути увагу бізнесу на приватизацію. Владою було анонсовано провести малу приватизацію (за спрощеною процедурою, через аукціон) близько 300 підприємств. Звісно, що інтерес викликають не самі підприємства як такі, а їхні активи.Для тих, у кого є вільні грошові активи, відкриті до приватизації підприємства можуть стати вдалою інвестицією.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram