Новини
17 Квітня 2023
360

Очікування бізнесу щодо ділової активності стали більш оптимістичні 

Дані НБУ свідчать, що ситуація поліпшується

Бізнес продовжив пом’якшувати негативні очікування як щодо власного розвитку, так і щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг в Україні наступні 12 місяців. Також поліпшилися оцінки щодо інфляції та курсові очікування, свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів у першому кварталі 2023 року.

Індекс ділових очікувань підприємств зріс до 91,2% проти 83,5% у четвертому кварталі 2022 року.

Зазначається, що поліпшення оцінок відбулося у підприємств практично всіх видів економічної діяльності, крім будівництва й торгівлі, а також за всіма складовими індексу.

Бізнес суттєво пом’якшив негативні очікування щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг в Україні наступні 12 місяців. Баланс відповідей становив -16,7% проти -32,3% кварталом раніше.

До того ж у першому кварталі 2023 року очікувана бізнесом річна інфляція становила 20,7% порівняно з 23,3% в попередньому кварталі, додали в НБУ. Так, 46,8% опитаних підприємств уважають, що інфляція в наступні 12 місяців не перевищить 20%. Натомість частка тих, хто очікує інфляцію понад 30%, суттєво зменшилася — до 16,2%.

На думку 88,4% респондентів, найвагомішим проінфляційним чинником залишаються воєнні дії.

Відповідно до опитування, дещо послабився вплив “курсового фактора” та “витрат на виробництво”. Очікується незначне послаблення девальваційних процесів: середнє значення обмінного курсу, на яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 42,18 грн/$1 (у попередньому кварталі — 42,59 грн/$1). Також 48,3% респондентів очікують, що обмінний курс національної валюти в наступні 12 місяців не перевищить 42 грн/$1.

Утім, попри пом’якшення третій квартал поспіль оцінок респондентів, загальна оцінка залишається негативною: баланс відповідей становив -16,9% порівняно з -19.3% у IV кварталі.

Водночас очікування респондентів щодо змін фінансово-економічного стану підприємств впритул наблизилися до рівноважного рівня: баланс відповідей -2,5% (у IV кварталі -11,5%).

Підприємства добувної промисловості в наступні 12 місяців очікують поліпшення; підприємства сільського господарства прогнозують свій фінансово-економічний стан на поточному рівні; решта респондентів (за винятком підприємств будівництва) пом’якшили свої негативні очікування.

Уперше за рік респонденти очікують збільшення обсягів реалізації продукції, в тому числі на зовнішньому ринку: баланси відповідей — 2,8% і 2% відповідно (у IV кварталі 2022 року -7,3% та -6,3% відповідно). Зростання загальних обсягів реалізації продукції очікують респонденти більшості видів економічної діяльності, найбільше — переробної та добувної промисловості (баланс відповідей 12% та 11,1% відповідно).

Водночас респонденти підприємств будівництва, енерго- та водопостачання зберігають негативні оцінки.

Також респонденти продовжили послаблювати негативні очікування щодо інвестиційних видатків як на будівельні роботи, так і на машини, обладнання та інвентар: баланси відповідей — -17,8% та -10,3% відповідно (у IV кварталі -26,9% та -16,6% відповідно).

Підприємства, що залучають іноземні інвестиції, другий квартал поспіль очікують збільшення їх обсягів у наступні 12 місяців: баланс відповідей — 11% (у IV кварталі — 8,5%). Найвищі очікування мають підприємства будівництва, транспорту та зв’язку. Водночас частка респондентів, які в наступні 12 місяців планують залучати іноземні інвестиції, дещо знизилася і становить 21,3% порівняно з 22,8% у попередньому опитуванні.

“Респонденти підприємств усіх видів діяльності все ще очікують зменшення кількості працівників, водночас третій квартал поспіль прогнозують нижчі темпи скорочення персоналу: баланс відповідей — -16.4% (у IV кварталі — -20,1%)”, — зазначили в Нацбанку.

Квартальне опитування проводилося з 30 січня до 28 лютого 2023 року. В ньому взяли участь 644 підприємства із 21 регіону країни.

Раніше Investory News писали, що через війну рентабельність українських агропідприємств скоротилася учетверо.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram