Новини
19 Вересня 2019
1 049

Об’єднали: Звіти по ЄСВ та ПДФО здаватимуться як один

Верховна Рада сьогодні підтримала два нових закони

Верховна Рада України розглянула у другому читанні та підтримала в цілому законопроекти №1057 і №1072, згідно з якими, з 1 січня 2021 року замість двох звітів до податкової – по ЄСВ та податку на доходи фізосіб і підприємців – тепер можна буде здавати один загальний, про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Обидва законопроекти – частина податкової реформи, одним із завдань якої є спрощення та уніфікація процедур заповнення та подання платниками податків звітності до контролюючих органів.

У Мінфіні зазначили, що у більшості випадків база нарахування ЄСВ збігається з базою нарахування ПДФО у вигляді заробітної плати та винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

“Тому законопроекти запроваджують єдиний уніфікований документ шляхом об’єднання окремих форм податкової звітності, що на сьогодні подаються суб’єктами господарювання – податковими агентами та страхувальниками (підприємства та самозайняті особи, які використовують працю найманих працівників) у різні строки (звіт з ЄСВ подається щомісячно, а форма №1ДФ – щоквартально)”, – зазначили у міністерстві.

І додали, що об’єднання звітності з ЄСВ і ПДФО дозволить скоротити кількість звітів для платників податків – страхувальників та зменшить витрати часу бізнесу на складання самої звітності.

Таким чином, ФОП і фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, звітуватимуть по ЄСВ в річній податковій декларації. Фізособи-платники єдиного податку – у податковій декларації платника єдиного податку.

Страхувальники (роботодавці – як компанії, так і фізособи) складатимуть квартальну звітність з податку на доходи фізичних осіб та ЄСВ з розбивкою по місяцях звітного кварталу. Зазначається, що також зміниться сама форма звітності – з бланків приберуть все зайве, тим самим, спростивши їх заповнення.

Раніше Investory News писали, що з 18 червня 2019 року розпочинає функціонувати Система фінансової звітності у форматі XBRL. Для цього буде запущений відповідний програмний комплекс і спеціалізований веб-сайт frs.gov.ua, на якому розміщуватиметься базова інформація для користувачів СФЗ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram