Бiзнес
19 Травня 2021
1 416

Обійти інфляцію: 12 акцій, які допоможуть інвесторам пережити нелегкі часи

Аналітики рекомендують купувати ці папери, оскільки їх потенціал зростання наразі перевищує 10%

Світові інвестори стурбовані: у США спостерігається різке зростання інфляції. Так, у квітні індекс споживчих цін у країні зріс на 4,2%, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, та досяг максимальних темпів зростання з 2008 року.

Крім того, згідно з даними Бюро Трудової Статистики США, індекс відпускних цін виробників (Producer Price Index — PPI) зріс у квітні на 6,2%, проти даних за минулий рік. Що стало найбільшим зростанням з початку спостережень у 2010-му.

Внаслідок цього минулого тижня американські індекси знижувалися: індекси Dow Jones і S&P 500 опустилися майже на 4%, а NASDAQ Composite просів на 3,5%. Такі показники зовсім невтішні для інвесторів, оскільки різке зростання інфляції може значно вплинути на акції, а, отже — збільшити витрати компаній на матеріали та робочу силу й знизити очікування зростання прибутку.

За даної ситуації найбільш вразливими стають акції зростання. Доходи їх відкладені на майбутнє, а через інфляцію вони знижуються, оскільки дисконтуються на її ставку. Також падає привабливість дивідендних акцій: високоприбуткові держоблігації стають менш ризикованою альтернативою дивідендам.

А ще інвесторів лякає перспектива підвищення базової ставки. Регулятор може використовувати цей інструмент для стримування інфляції, однак це викличе подорожчання позик і обмежить можливості для зростання та розвитку компаній.

Bank of America проаналізував попередні періоди значного зростання інфляції, а також її вплив на ринки. Два останніх періоди спостерігалися з листопада 2003 року до вересня 2006-го та з жовтня 2010 року до січня 2012-го. За даними банку, річна прибутковість S&P 500 у цей час становила близько 9%.

CNBC Pro відібрали акції, які перевершили ринок протягом цих двох періодів високої інфляції та наразі користуються популярністю на Волл-стріт. Понад 70% аналітиків рекомендують “купувати” папери цих компаній, оскільки потенціал зростання щодо поточних цін наразі перевищує 10%.

Компанії, що показали хорошу дохідність у періоди високої інфляції

Valero Energy

У Valero наразі найдиверсифікованіша база потужністю 3,1 млн барелів на добу серед усіх незалежних компаній з перероблення нафти. Компанія володіє 15 нафтопереробними заводами у США, Канаді та Карибському басейні, а також інвестує у поновлювані джерела енергії. Наразі вже вкладено понад $3 млрд у бізнес, пов’язаний з дизельним паливом (ДТ) та етанолом.

Valero відзвітувала про продажі ДТ з відновлюваної сировини обсягом 618 тис. галонів на день у четвертому кварталі, що на 226 млн галонів на день менше, ніж роком раніше, через заплановані роботи з модернізації ліній. У 2021 році Valero очікує, що обсяг продажів палива складе в середньому 790 млн галонів на день.

На компанію негативно впливає невизначеність, викликана коронавірусом. Карантин і закриття кордонів знизили попит на бензин та авіаційне паливо. Від цього страждає нафтопереробний бізнес, що є найважливішим джерелом доходу.

Попри це на думку аналітика RBC Capital Ті Джей Шульца, основний бізнес-напрям компанії все ж таки знаходиться у вигідному положенні, оскільки ділова активність продовжує зростати, а попит на продукцію наближається до рівня, що передує пандемії.

На думку експерта, Valero також реалізує плани у сфері джерел енергії, що позитивно впливає на розширення виробництва поновлюваного ДТ.

Jacobs Engineering 

Jacobs Engineering — один із провідних постачальників технічних і будівельних послуг для промислових, комерційних і державних клієнтів. Наразі його бізнес ділиться на два сегменти:

•  послуги у галузі кібернетики, аналізу даних, консалтингу та ПО в оборонних системах. Серед клієнтів: NASA, Міністерства оборони США та Великої Британії;

• послуги у сфері водопостачання, транспорту й будівництва.

При цьому низькі бар’єри для входу в інженерні, архітектурні, консалтингові та проєктні сегменти збільшують загрозу втрати частки ринку. Поява сильного конкурента може дуже вплинути на стабільність компанії.

Equinix 

Equinix — глобальна компанія у сфері цифрової інфраструктури, яка поєднує клієнтів через більше ніж 200 центрів обробки даних. Її послугами, наприклад, користується Zoom.

Ще 2016 року виторг компанії становив $3,61 млрд, а до 2020 року ця цифра зросла майже до 6 млрд. Таким чином, середньорічне зростання становить 13,5%. У 2021 році керівництво компанії очікує, що зростання продовжиться — на 10,2%, до $6,61 млрд.

Попри те, що попит на хмарні сервіси та сервери зростає, підключення нових послуг і клієнтів — довгий і трудомісткий процес. Бізнес Equinix надзвичайно капіталомісткий, через що зростає боргове навантаження компанії. На кінець першого кварталу 2021 року Equinix мала грошові кошти та їх еквіваленти обсягом $1,75 млрд, а загальна сума непогашеної заборгованості становила $13,3 млрд.

FMC

Сільськогосподарська компанія, яка виробляє інсектициди, гербіциди та фунгіциди для боротьби зі шкідниками. Наразі спостерігається попит на продукти компанії на фоні високих цін на сільськогосподарські товари.

У 2020 році зріс попит у Північній Америці. В Азії та Австралії стали купувати більше гербіцидів. У Бразилії були популярні товари для цукрової тростини та сої.

За прогнозом FMC, світовий ринок захисту рослин 2021 року зросте на 1-5%, оскільки ціни на сільськогосподарські товари зміцняться, а вплив пандемії на попит знизиться. При цьому компанія стикається з проблемами, пов’язаними з високими витратами на ланцюжок постачання.

Зросли витрати на сировину, частково через збої у постачаннях через виробничі проблеми в Китаї та Індії на фоні спалаху коронавірусу. FMC передбачає, що 2021 року витрати зростуть на $40-50 млн.

Teledyne Technologies

Компанія має широкий профіль діяльності: вона виробляє інструменти для морської та екологічної галузей, датчики зображення та цифрові камери, аерокосмічну та оборонну електроніку, а також інженерні системи й невеликі турбінні двигуни.

У Teledyne хороші перспективи росту, враховуючи геополітичну невизначеність, а також збільшення витрат на оборону в США. Так, пропонований бюджет країни на 2022 фінансовий рік збільшує витрати на оборону на 1,7%, до $753 млрд.

Danaher 

Холдинг з 20 компаній у сфері охорони здоров’я, діагностики та охорони навколишнього середовища. Компанії працюють у декількох сегментах:

• медико-біологічний — інструменти та витратні матеріали для вивчення генів, білків, метаболітів і клітин, щоб визначити причини захворювань, а також дослідити нові ліки та вакцини;

• діагностика — аналітичні інструменти, реагенти, витратні матеріали та програмне забезпечення, які лікарні та лабораторії використовують для діагностики захворювань і призначення лікування;

• продукти та послуги, які допомагають надати безпеку постачання продовольства і води. Так, компанія займається створенням інструментів і програмного забезпечення для пакування, маркування й відстеження споживчих, фармацевтичних і промислових продуктів.

Danaher очікує, що потреба діагностичних продуктів залишиться високою через тривалу пандемію, а стійкий попит на продукти, що забезпечують безпеку продовольства і води, збережеться.

На фоні цих факторів Danaher прогнозує зростання доходів у середньому на 25% у другому кварталі 2021 року. Однак собівартість продажів Danaher збільшується на 29,7% у четвертому кварталі 2020 року і на 37,1% у першому 2021 року. Операційні витрати також покращилися — на 29,3% у першому кварталі.

Однак, як зазначає видання, зростання витрат може негативно позначитися на маржі й прибутковості компанії в короткостроковій перспективі.

ConocoPhillips 

ConocoPhillips — один із найбільших виробників нафти та газу у світі, працює на ринках 15 країн Північної Америки, Азії, Австралії та Європи. На кінець 2020 року її запаси нараховували 4,5 млрд барелів нафтового еквівалента.

На початку 2021 року ConocoPhillips придбала одного з конкурентів — Concho Resources. У об’єднаної компанії величезні ресурси у 23 млрд бар. нафти. При цьому середня собівартість видобутку — менше ніж $30 за барель WTI, що говорить про високу прибутковість родовищ.

Разом з цим зростають витрати компанії — на розвідку нових родовищ більш ніж подвоїлися з $743 млн у 2019 році до $1,457 млрд 2020-го.

Alaska Air 

Авіакомпанія, як і вся галузь, дуже постраждала від пандемії. Однак з прискоренням темпів вакцинації та ослабленням ковідних обмежень, попит на авіаперельоти Alaska Air зростає. У другому кварталі 2021 року компанія планує обсяг авіаперевезень на рівні 80% від 2019 року.

Побоювання викликає чимраз більше відношення боргу до капіталізації. За розрахунками Zacks, на кінець 2020 року показник становив 61%, тоді як наприкінці 2019-го відношення боргу до капіталізації було на рівні 41%.

BioRad Labaratories

Bio-Rad Laboratories займається продуктами для клінічної діагностики й досліджень у галузі охорони здоров’я та аналітичної хімії. На показники продажів Bio-Rad у першому кварталі 2021 року впливає пандемія, яка провокує попит на кількісні ПЛР-тести, а також тести на SARS-CoV-2.

У вересні компанія запустила у продаж два нових пристрої для перевірки ПЛР — CFX Opus 96 і CFX Opus 384. Bio-Rad працює на ринку з високою конкуренцією, де домінують як великі транснаціональні корпорації, так і стартапи. Конкуренція та законодавчі норми обмежують Bio-Rad у підвищенні цін, що ускладнює її розвиток.

Nike

Nike — всесвітньо відомий виробник спортивного одягу та взуття. Компанія розробляє й продає продукцію через мережу власних магазинів — у Nike близько 1150 точоку всьому світі, а також торгові центри NikeTown.

Компанія вижила під час ковідних обмежень завдяки ефективній цифровій екосистемі. Тому, попри невизначеність щодо наслідків пандемії, компанія впевнена у своєму майбутньому — у четвертому кварталі 2021 фінансового року Nike очікує зростання виторгу на 75%.

SBA Communications

Основний бізнес SBA Communications — здача в оренду “вишок” постачальникам послуг бездротового зв’язку за довгостроковими договорами оренди. Зростання кількості мобільних абонентів, використання смартфонів, планшетів і мереж 4G LTE сприяли розвитку індустрії, в якій працює SBA Communications.

Компанія ефективно використовує збільшення попиту на широкосмуговий зв’язок і 5G у всьому світі та нарощує портфель послуг. Однак компанія слабо диверсифікована щодо клієнтів — на Verizon Wireless, AT&T Wireless і T-Mobile припадає основна частина доходів від оренди. Втрата будь-якого з цих клієнтів або скорочення витрат з їх боку призведе до істотного скорочення виторгу.

McKesson

McKesson працює у сфері охорони здоров’я та інформаційних технологій:

• поширює фірмові та непатентовані лікарські препарати світом, надає спеціалізовані рішення для виробників препаратів, враховуючи доступ до досліджень лікарів-онкологів;

• надає комплексні рішення для лікарень — ПО для догляду за пацієнтами, управління фінансами та ланцюжками постачань.

Компанія — дистриб’ютор протикоронавірусної вакцини Moderna у США. Також поширює непатентовані лікарські препарати, дженерики, які більше за всі інші ліки схильні до коливання цін.

Висока волатильність, несприятливі тенденції у ціноутворенні, значні коливання у частоті та масштабах запуску нових виробництв негативно впливають на McKesson.

Джерело: CNBC Pro

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram