Новини
14 Березня 2022
891

Нюанси угод з нерухомістю під час війни

Ріелтори назвали ризикові схеми операцій 

Вчинені під час воєнного стану угоди з купівлі-продажу нерухомості згодом можуть бути визнані судом недійсними. Причина — неробочий Держреєстр майнових прав на нерухоме майно.

В Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АФНУ) попереджають: купівля квартир і будинків, вчинена за схемами в обхід Держреєстру, не може вважатися повністю захищеною, пише UBR.ua.

В АФНУ рекомендують до завершення воєнного стану утриматися від операцій з нерухомістю та не укладати угоди за різними схемами. Серед ризикових схем там виділили:

• покупка квартири за довіреністю;

• укладання попередніх договорів;

• оформлення заповітів на покупця.

За словами президента Асоціації Юрія Піти, практика використання законодавчих лазівок раніше застосовувалася під час мораторію на купівлі-продажі земель с/г призначення. Але будь-яка з подібних схем не є на 100% юридично захищеною.

Крім цього, в АФНУ вказують, що в умовах війни будь-які операції з нерухомим майном є вкрай небажаними та ризикованими. Ріелтори нагадують про положення ст. 233 Цивільного кодексу, згідно з яким суд може згодом визнати правочин недійсним, якщо він був вчинений під впливом “важкої обставини”.

“А що може бути важчим за війну?”, — резюмує Піта.

Нагадаємо, через великий потік біженців з інших регіонів у Києві зросла подобова оренда квартир. Експерт розповів, що буде з цінами після війни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram