Новини
8 Вересня 2021
579

Новозеландці почали шукати в Tinder партнерів в іпотеці через високі ціни на житло

Недоступність житла турбує мешканців Нової Зеландії більше, ніж COVID-19, злочинність і ціни на продукти

У Новій Зеландії молоді люди почали використовувати Tinder, щоб знайти партнера для оформлення іпотеки. Вони не можуть дозволити собі взяти кредит на житло поодинці через його високу вартість, пише The Guardian.

За даними компанії, користувачі Tinder у Новій Зеландії за останній рік стали у 2,6 раза частіше використовувати додаток для пошуку партнерів для покупки будинку.

“У банку сказали, що мені потрібно знайти партнера для покупки будинку”, “Просто хочу знайти кого-небудь, з ким можна купити будинок, нічого серйозного”, “Очевидно, легше купити будинок з кимось ще. Справжній любитель природи, який сподівається стати розсудливим”, — йдеться в деяких анкетах.

Більшість новозеландців вважають недоступність житла головною проблемою в країні, пише видання з посиланням на дані опитування місцевого Інституту споживачів. Вона турбує їх більше, ніж COVID-19, злочинність і вартість продуктів.

За даними аналітиків CoreLogic, середня ціна на житло в Новій Зеландії зросла на 22% за рік — до 906,5 тис. новозеландських доларів (близько $644,19 тис.). Для більшості покупців при покупці житла банки вимагають заставу у 20% — це близько 181,3 тис. місцевих доларів (приблизно $128,84 тис.).

В Окленді ціни на житло в 10 разів перевищують середньорічну зарплату жителів, в цілому по країні — в 3,2 раза, наводить дані Guardian.

Ринок нерухомості в країні вважається одним з найменш доступних у світі. Криза в галузі почалася понад десять років тому, проте у 2021 році ситуація погіршилася через дефіцит будівельних матеріалів і загальний стан економіки на фоні пандемії.

Тим часом в Україні вартість житла на первинному ринку до кінця 2021 року може зрости на 5-10%, на вторинному — на 7%. Цінова ситуація буде достатньо стабільною.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram