Новини
19 Листопада 2021
1 021

Новий закон про страхування: Що змінилося

У парламенті 235 голосами схвалили оновлений законопроєкт

Верховна Рада України (ВРУ) проголосувала у другому читанні та загалом за проєкт закону №5315 “Про страхування”, який містить нові норми про діяльність страхових компаній та нагляд за ними. За законопроєкт проголосували 235 народних депутатів (за необхідного мінімуму 226 голосів).

Ухвалений закон змінює цілий спектр вимог до ліцензування страховиків, оцінки їх платоспроможності та ліквідності, корпоративного управління та управління ризиками, припинення діяльності компаній, передачі страхового портфеля тощо.

Законом підвищується роль та значення професійної діяльності осіб, відповідальних за виконання ключових функцій (управління ризиками, комплаєнсу, внутрішнього аудиту та актуарної функції). Зокрема, нова актуарна функція має бути здатна адекватно та незалежно оцінити й дати рекомендації щодо технічних резервів, процесу андеррайтингу та цінової політики страховика.

Крім того, керівники страхових компаній та особи, відповідальні за ключові функції, повинні відповідати кваліфікаційним вимогам до професійної придатності та ділової репутації. Національний банк погоджуватиме їх призначення на посади. Також передбачається здійснення Національним банком оцінки колективної придатності членів наглядової ради чи виконавчого органу страховика.

Закон також встановлює диференційований підхід до мінімального розміру статутного капіталу страховиків: 32 млн грн для страховиків non-life та 48 млн грн — для компаній зі страхування життя, страховиків з ліцензією на класи страхування відповідальності, кредитів, поруки та здійснення діяльності з перестрахування.

Закон набуде чинності наступного дня після опублікування та повністю вводиться в дію через два роки.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила закон, який вносить зміни до Податкового кодексу та регулює відносини, пов’язані зі страхуванням сільгосппродукції з державною підтримкою. Документ скасовує положення щодо страхування с/г продукції через Аграрний страховий Пул.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram