Новини
9 Травня 2021
814

Нові технології: Розумний перстень замінить банківські карти, гроші та ключі

А ще пристрій передаватиме важливу медінформацію службам швидкого реагування

Вчені створили прототип розумного перстня. Це експериментальний новий пристрій, надрукований на 3D-принтері, який замінить ключі або гаманець, повідомляє Fraunhofer.

“Шукати ключі або гаманець, коли зайняті руки, не найприємніше заняття. Новий експериментальний розумний перстень допоможе з цим”, — йдеться у повідомленні.

Наразі металевий перстень розробляється вченими з Інституту технологій лиття, композитів і обробки ім. Фраунгофера у Німеччині у межах проєкту Kinematam.

Пристрій містить пасивну RFID-позначку (радіочастотну ідентифікацію), яка отримує бездротове харчування від електромагнітного імпульсу окремого пристрою, що зчитує. У ньому є індивідуальний для кожного користувача код доступу. Оскільки пристрій отримує харчування за необхідністю від пристрою, що зчитує інформацію, йому не потрібно вбудоване джерело живлення — акумулятор.

RFID-перстень можна використовувати для відкриття електронних дверних замків. Фото: Фраунгофер IGCV

Під час створення пристрою вчені використовували лазерний промінь для вибіркового плавлення металевого порошку. Згідно з тим, як він плавиться по заздалегідь заданому зразку, частки металу зливаються разом, утворюючи кільце по одному твердому шару за раз.

Під час цього процесу всередині кільця залишається порожнина. Перш ніж завдання на друк завершиться, воно припиняється, аби робот-маніпулятор розмістив там RFID-позначку. Потім процес друку поновлюється, етикетка запечатується всередині кільця шляхом друку шару металу поверх нього.

Хоча такі матеріали, як метал, можуть створювати бар’єр для сигналів RFID, товщина шару поверх мітки не перевищує 1 мм, так що це не проблема. Крім того, мітка передає свої дані на коротшій, ніж зазвичай, частоті 125 кілогерц. За таких умов сигнал проходить крізь метал краще, ніж за вищих частот. Крім того, стінки порожнини призначені для відбивання радіохвиль мітки назовні через метал.

Такі розумні перстні (у поєднанні з локальними пристроями, що зчитують інформацію) у підсумку використовуватимуться у повсякденному житті для відмикання дверей, оплати покупок або навіть передачі життєво важливою медичної інформації службам швидкого реагування.

Нагадаємо, фінський розробник персня для оцінки сну Oura залучив $28 млн від інвесторів у рамках раунду B. Пристрій цілодобово зчитує пульс, температуру тіла власника, його рух та інтенсивність.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram