Бiзнес
9 Грудня 2020
2 390

Нові рекорди: Як Bitcoin завойовує прихильність інвесторів в Україні та світі

Investory News дізнавалися, що чекає на найпопулярнішу криптовалюту до кінця року

Протягом останніх двох місяців біткоїн активно зростає у ціні, оновлюючи історичні максимуми. Так, 30 листопада 2020 року він досяг $19,863 тис., тоді як у грудні 2017 р. на піку — $19,799 тис. На початку тижня ціна найпопулярнішої криптовалюти коливалася у межах $19,2 тис. На момент виходу матеріалу — опустилася до позначки у $17,9 тисяч.

Серед основних причин, які так вплинули на вартість Bitcoin, у першу чергу, варто виділити приєднання крипти до PayPal. Investory News писали, що наприкінці жовтня платіжна система отримала ліцензію на криптовалюту від Департаменту фінансових послуг штату Нью-Йорк.

Це означає, що у користувачів з США з’явилася змога купувати, продавати та зберігати криптовалюту у своїх гаманцях. Що стосується інших країн (перелік яких з’явиться пізніше), то їх громадяни отримають таку можливість у першій половині 2021 року.

У результаті збільшилась активність у самій блокчейн мережі біткоїна: зросла кількість транзакцій та попит на “биток”. Згодом PayPal під’єднав й інші криптовалюти для обміну.

“Це перший крок, до повноцінного обігу криптовалюти у світі, — наголошує керуючий активами, співзасновник MRP і Wotan Михайло Рітчер. — Якщо ще у 2017 році було незрозуміло, як використовувати біткоїн та інші криптовалюти, то наразі це активи з чіткою сегментацією за призначенням”.

Своєю чергою керівний партнер у BlockchainLab Станіслав Под’ячев серед інших причин активного росту називає президентські вибори у США як фактор ризику для світової економіки, а також те, що декілька місяців тому відбувся халвінг біткоїна — темп емісії зменшився вдвічі. “Схоже, ринок почав реагувати на цю новину тільки зараз”, — зазначає він.

Чи зростатиме ціна біткоїна надалі — наразі важко спрогнозувати, оскільки вартість криптовалюти напряму залежить від попиту на неї. З такою думкою погоджується й директор (СЕО) Kuna Exchange Семен Каплоушенко.

“Теоретично біткоїн може рости без кінця і краю, і мені хочеться в це вірити. Але найчесніша відповідь, яку можна надати у такому випадку — шанси “зростатиме або ж упаде” складають приблизно 50/50″, — стверджує він.

Головне, що наразі криптовалюта — це не тільки актив для інвестицій, а ще свого роду товар, який можна використовувати для різних цілей: від онлайн платежів до зберігання заощаджень.

Як зазначає Михайло Рітчер, на цей ринок починає реагувати держава та заходять великі інституціональні інвестори, що збільшить об’єм інвестицій в криптовалюти, як мінімум, у три рази. “У результаті  ціни на Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple виростуть ще на 100-150% від сьогоднішніх значень”, — наголошує він.

Обвалу, як у 2017 році не передбачається, біткоїн продовжить своє зростання й надалі. Проте ймовірність зниження ціни крипти відносно долара існує. “Особливо у короткотерміновій перспективі, — наголошує Станіслав Под’ячев. — Завжди слід пам’ятати: звичайну валюту уряди можуть друкувати без обмежень, а кількість біткоїнів — кінцева. Висновки робіть самі”.

Інвестувати у крипту

На думку експерта, головне правило інвестування — “треба робити це вчора”, бо, зазвичай, біткоїн купують за рекордно високою ціною криптоентузіасти або інвестори, які можуть дозволити собі тримати актив дуже довго. І навіть, якщо він знеціниться з невідомих наразі причин, то їх інвестпортфель не дуже постраждає.

Загалом біткоїн — хороший актив у довгостроковій перспективі. Якщо інвестор придбає його зараз, за ціною у $19 тис., то для того, щоб подвоїти свої інвестиції потрібно зачекати на зростання ціни до $38 тис. Яка вірогідність, що таке буде, і за який період часу?

Як стверджує Михайло Рітчер, за їхніми прогнозам, зростання може відбутися до кінця 2021 року. “Ризики інвестицій у біткоїн рівні ризикам інвестицій у венчурний проєкт на середній стадії залучення коштів, тобто інвестиції з високим ризиком і вірогідністю такого випадку у 30%. Саме тому, тримати частину своїх заощаджень у криптовалютах треба, але вона не повинна перевищувати 5% від загальної вартості вашого капіталу”, — пояснює він.

Як варіант, біткоїн можна використовувати як альтернативу інвестицій у золото — коли на драгметал зростає попит, то збільшується й ціна, і видобуток стає вигідним навіть на тих ділянках, де висока собівартість.

“Якщо зростає ціна біткоїна, його фізично не стає більше. Навпаки, внаслідок включення у гру ще більших майнінгових потужностей, криптостійкість системи збільшується”, — зазначає Станіслав Под’ячев.

Золото не схильне до величезних стрибків у короткий період часу. Крипта ж за місяць може вирости на 40% і потім відразу знизитися на 60%, і — навпаки. Завжди варто враховувати подібні ризики.

Що стосується інших криптовалют, то серед декілька тисяч альткоїнів, які різні за властивостями, біткоїн був і залишається головним. І навіть перша десятка за coinmarketcap, як показує практика, майже вся залежна від ціни Bitcoin.

Попри це найцікавішою все-таки наразі є криптовалюта Ethereum. “На базі блокчейну створюється децентралізоване програмне забезпечення, а також є можливість створювати “розумні контракти” які використовуються для залучення інвестицій або автоматизації юридичного документообороту”, — пояснює Михайло Рітчер.

А от найбільш прибутковим криптоактивом у 2020 році став LINK. Це криптовалюта з нового сектору DeFi — Decentralize Finance, який охоплює всі децентралізовані фінансові сервіси, котрі являються аналогами традиційних. “Це найбільш волатильні токени й потрібно бути особливо обережними та не повторити помилок придбання ICO токенів, левова частка яких виявилася скамом”, — наголошує Семен Каплоушенко.

Bitcoin of Ukraine

Фото Reuters

Найголовніше, що в Україні з кожним роком зростає довіра до інвестицій у криптовалютні активи. Українці готові інвестувати у крипту, користуватися сервісами, які приймають її.

До того ж за словами Михайла Рітчера, країна посідає верхні сходинки чартів з активності інвестицій у криптовалюту. А на фоні останнього зростання цін — ця активність збільшилась і зростає надалі.

Крім  того, поштовхом до цього стало й прийняття у першому читанні законопроєкту №3637 “Про віртуальні активи”.  Експерт зазначає, що регулювання ринку віртуальних активів дає можливість українським компаніям офіційно працювати з ними: приймати та продавати, створювати децентралізоване програмне забезпечення.

“Однак найголовніше те, що цей закон надасть можливість створити в Україні інвестиційний хаб для криптовалютних інвесторів і користувачів. Для бюджету — це додаткові податки, для бізнесу — можливість розвивати свої цифрові проєкти”, — наголошує пан Рітчер.

Своєю чергою Станіслав Под’ячев зазначає, що у документі врахована позиція НБУ, Мінцифри, Нацкомісії з цінних паперів, деяких інших чиновників та іноземних гравців, а от позиція українських учасників ринку залишилась не цікавою парламентарям.

“Крипторинок завжди йтиме попереду. Закон націлений на “стрижку” посередників. Це добрий стимул для криптоспільноти розвивати проєкти зі сфери децентралізованих фінансів, де роль посередника грає смарт-контракт і жоден закон його регулювати не в змозі”, — наголошує він.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram