Новини
10 Лютого 2021
630

Нові правила: Нацбанк змінив формат QR-коду для платежів

Це дозволить оптимізувати кодування символів і зменшити його розмір

Національний банк України затвердив нову версію формату QR-коду і ввів код старту платіжного додатка, відповідне рішення викладено у постанові НБУ від 1 лютого 2021 року №11, йдеться у повідомленні регулятора.

Як пояснили в Нацбанку, коли клієнт скануватиме QR-код для здійснення платежу, на його смартфоні автоматично відкриватиметься мобільний додаток банку зі сформованим для оплати рахунком. Якщо на пристрої клієнта не встановлено додаток банку, що готовий обробляти такий QR-код, клієнт буде переадресований на вебсторінку з інформацією про банки, у додатках яких реалізована ця функція.

“Тепер будь-який банк зможе інтегрувати цю опцію у свій платіжний додаток. Крім того, нова версія формату QR-коду дозволяє оптимізувати кодування символів в QR-коді та зменшити його розмір”, — зазначили в НБУ.

І додали, що у 2020 році Національний банк затвердив єдині підходи до формування та використання QR-кодів для здійснення розрахунків — мова йде про кредитовий переказ (за ініціативи платника).

Завдяки цьому ринок отримав уніфікований інструмент, що підвищує зручність розрахунків та розв’язує проблему сумісності для різних інфраструктур учасників ринку. “Це сприятиме широкому використанню QR-кодів під час оплати товарів та послуг і переказу коштів із рахунку на рахунок”, — упевнені в Нацбанку.

Серед інших нещодавніх нововведень регулятора — відновлення стрес-тестування банків і початок щорічної оцінки стійкості після перерви, що була введена через викликану пандемією коронавірусу кризу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram