Новини
1 Липня 2020
950

Нові повноваження: НБУ з 1 липня регулюватиме ринки небанківських фінпослуг

Особливу увагу регулятор приділятиме захисту прав споживачів

З 1 липня 2020 року Національний банк України прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг. Відповідна норма міститься в законі про “спліт”, ухваленому Верховною радою минулого року, про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначив голова Національного банку Яків Смолій, “спліт” – одна з найбільших реформ на фінансовому ринку й одна з найскладніших. “Адже вимагає одночасно й трансформації Національного банку, і переналаштування учасників ринку, а також паралельне напрацювання концепцій розвитку кожного сегменту небанківського фінансового ринку”, – зазначив він.

У пресслужбі Нацбанку наголосили, що реформа фінансового сектору за останнє п’ятиріччя сприяла макрофінансовій стабілізації та підвищенню надійності банків. “Спліт” надає НБУ змогу продовжувати забезпечувати фінансову стабільність більш комплексно завдяки регулюванню не лише банківського, а й небанківського сектору”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що особливу увагу НБУ приділятиме захисту прав споживачів. “Цей напрямок діяльності передбачає роботу зі зверненнями громадян до НБУ. Крім цього, регулюватиметься чесність реклами та повнота розкриття інформації про послуги”, – зазначили в Нацбанку.

Регулювання кожного сегменту ринку відрізнятиметься залежно від того, чи залучає фінансова установа кошти клієнтів. Так, банки, страхові компанії та кредитні спілки працюють завдяки коштам, залученим від клієнтів – населення та бізнесу, а інші фінансові установи працюють на базі власного капіталу.

“Головне завдання регулятора – зробити нагляд за діяльністю цих організацій адекватним тим ризикам, які притаманні діяльності кожної з них. Водночас компанії, які працюють на базі власного капіталу, не мають відчувати надмірної присутності регулятора у свій діяльності”, – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що наразі НБУ розробляє пропозиції до ключових проєктів законів регулювання ринків небанківських фінансових послуг. Зокрема, ключовий проєкт закону “Про фінансові послуги та діяльність з надання фінансових послуг” вже переданий до профільного комітету ВРУ.

“Пропозиції нових редакцій проєктів законів “Про кредитні спілки”, “Про страхування”, “Про фінансові компанії” перебувають в активній фазі розроблення й будуть презентовані вже найближчим часом. Незабаром розпочнеться робота над новими законами “Про Обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів”, “Про страхову дистрибуцію”, – повідомили в НБУ.

Нагадаємо, у вересні 2019 року Верховна Рада України прийняла закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг” або ж так званий “законопроєкт про “спліт”, що передбачає ліквідацію Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) і передачу її функцій Національному банку та Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦБФР).

Того ж місяця було ухвалено законопроєкт щодо захисту прав споживачів фінансових послуг, який передбачає встановлення повноважень державних органів щодо захисту прав споживачів фінансових послуг та визначення принципів захисту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram