Новини
21 Грудня 2019
902

Нова угода на транзит газу буде укладена на 5 років

У контракті зазначається можливість пролонгації терміну на 10 років

Контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на 5 років з можливістю пролонгації на 10 років на тих самих умовах, повідомляє Уніан, посилаючись на міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексія Оржеля.

“Новий контракт передбачає гарантовані мінімальні обсяги транзиту блакитного палива у 2020 році на рівні 65 млрд куб. м газу, а у 2021-2024 роках – по 40 млрд куб. м”, – заявив він.

Видання нагадує, що ввечері 20 грудня представники Європейської комісії, України та Російської Федерації досягли остаточної домовленості щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.

Пізніше гендиректор “Оператора ГТС України” Сергій Макогон заявив, що український оператор газотранспортної системи сьогодні продовжить двосторонні переговори з російським “Газпромом” щодо транзиту газу.

Додається, що “Нафтогаз” і “Газпром” почали судитися у 2014 році. Росія зажадала від України $56 млрд за відмову від принципу “бери і плати”, згідно з яким “Нафтогаз” зобов’язаний був викуповувати фіксовані обсяги газу. Вимоги української сторони вкладалися в $44 млрд.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов “Нафтогазу” до “Газпрому” на недостатній обсяг транзиту.

Українська компанія домоглася компенсації на суму $4,63 млрд. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі, “Газпром” повинен виплатити $2,56 млрд на користь “Нафтогазу”.

Україна також досягла зменшення обов’язкових річних обсягів закупівель газу з 52 млрд кубометрів до 5 млрд кубометрів.

Нагадаємо, у листопаді “Нафтогаз” збільшив ціну на газ для промисловості до 19,6%. Загалом його вартість диференційована і залежатиме від обсягів закупівлі та умов оплати.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram