Новини
10 Лютого 2022
781

Норвезькі вчені розробили новий калькулятор харчування

Він показує, які продукти потрібно їсти, щоб жити довше

Неправильне харчування щорічно стає причиною 11 млн смертей та скорочення життя популяції людей на 225 млн років (сумарно). В межах свого нового дослідження вчені з Бергенського університету (Норвегія) проаналізували результати попередніх наукових праць, які вивчали взаємозв’язок раціону та хвороб. На основі цієї інформації вони розробили спеціальний калькулятор, який залежно від статі, віку та місця проживання підказує, як скоригувати свою дієту, щоб жити довше.

Під час дослідження фахівці вивчали дієту середньостатистичного жителя США, проте калькулятор також підходить і для розрахунку раціону жителів Європи та Китаю.

Автори роботи виявили, що найкраще на тривалість життя впливають бобові, горіхи та цілісні злаки. А ось червоне м’ясо здатне значно скоротити час життя. Водночас дослідники зазначили, що якщо перейти на здоровішу дієту приблизно у 25 років (± років п’ять), то такі заходи зможуть подарувати вам додаткові 10-17 років.

Люди похилого віку також можуть збільшити тривалість свого життя, якщо поміняють звичний раціон. У цьому випадку жінки та чоловіки віком 60 років зможуть жити приблизно на 8 років більше, а люди віком 80 років — на 3 роки більше.

Розроблений норвезькими вченими калькулятор є загальнодоступним. Щоб відкрити його, перейдіть за посиланням (сторінка може працювати повільно, потрібно трохи почекати).

На головній сторінці вгорі зліва ви побачите вікна з вхідними даними — в них потрібно відзначити територію проживання, ваш вік і стать, а також режим розрахунку раціону — ідеальний (Optimal) або реальний (Feasible).

Потім прокрутіть сторінку вниз, там ви побачите два стовпці з бігунками: лівий стовпець — це ваша поточна добова норма вживання різних продуктів, а правий — нова норма, яку вам розрахував калькулятор.

Після введення ваших даних, бігунки відрегулюються самі — до калькулятора вже внесені деякі статистичні дані про кількість грамів тих чи інших продуктів, які вживають люди різного віку. Однак, ви можете відредагувати їх під себе.

Над стовпцями також буде вказано прогноз вашого життя за дотримання поточної дієти та після її корекції. Поекспериментуйте з бігунками, щоб подивитися, як та чи інша їжа впливає на вашу тривалість життя.

Нагадаємо, Investory News розповіли про найкращі напрямки для гастрономічного туризму та про “смачні подорожі”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram