Новини
17 Червня 2022
553

Низка країн вимагає визнати російські алмази “кривавими”

Це рішення пов’язане із військовим вторгненням росії в Україну

Україна, ЄС, Австралія, Велика Британія, Канада та США вимагають заборонити торгівлю алмазами з державними компаніями у зв’язку з російським вторгненням в Україну, розширивши визначення так званого процесу Кімберлі (ПК) щодо “конфліктних алмазів” на алмази, видобуті в росії, повідомляє Reuters.

Процес Кімберлі — затверджена ООН у 2003 році схема для запобігання надходженню на ринок так званих кривавих алмазів — алмазів, які видобуваються незаконно та йдуть на фінансування закупівлі зброї для повстанських угруповань у Західній Африці та їхніх союзників, що воюють проти законних урядів.

У листі до голови ПК представник України Андрій Ткаленко запропонував дві поправки до схеми: розширити визначення, включивши до нього державні суб’єкти, а також дозволити країнам, що приєдналися до процесу, більшістю голосів виключати країну, яка порушує суверенітет іншого члена організації.

Проєкт обговорювався 20 травня, але його зняли після заперечень з боку росії, білорусі, Центральноафриканської Республіки, Киргизстану та Малі.

Представник росії в ПК заявив тоді, що ситуація в Україні ніяк не впливає на роботу організації та “абсолютно виходить за межі” системи сертифікації.

Процес буде повторно розглянуто на зустрічі 20-24 червня у Ботсвані. Представник Ботсвани заявив, що на цей момент “ситуація тупикова”.

США та Велика Британія вже запровадили санкції щодо російської компанії “Алроса”, найбільшого у світі виробника необроблених алмазів, на частку якої минулого року припало близько 30% світового видобутку алмазів.

Нагадаємо, що два найбільших інвестбанки США відмовилися торгувати боргами росії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram