Думки
28 Квітня 2022
2 981

Ніна Хрущова: Витоки путінського тоталітаризму

Професор міжнародних відносин у Новій школі — про те, як співробітник КДБ цупко закріпився на чолі держави

Війна в Україні рівнозначна остаточній відмові від влади силовиків, силовиків, які прийшли до влади у перші роки правління володимира путіна. Їх замінили безликі технократи зі служби безпеки — справжні спадкоємці КДБ.

Наприкінці 1999 року, коли немічний Борис Єльцин шукав собі наступника у лавах спецслужб, у росії пустили похмурий жарт. “Чим комуністи кращі за КДБ?” — “Комуністи вас лаятимуть, а КДБ вас повісять”. Це був не так жарт, як попередження. На жаль, більшість росіян цього не зрозуміли.

Того ж року прем’єр-міністром було призначено володимира путіна — співробітника КДБ, який зараз очолює його наступницю — Федеральну службу безпеки. Незабаром після цього він нібито пожартував з колишніх колег з ФСБ: “Завдання щодо впровадження на вищий рівень влади виконано”. Це теж мало насторожити — не в останню чергу тому, що путін давно захоплювався Юрієм Андроповим, колишнім головою КДБ, який протягом двох довгих років правив Радянським Союзом залізною рукою.

Після економічних та політичних потрясінь пострадянських 1990-х років люди прагнули стабільності та були готові повернути КДБ у найвищі ешелони влади, щоб отримати її. Це дало путіну, якого було обрано президентом у 2000 році, необхідну йому можливість встановити владу в стилі Андропова над усіма аспектами російської системи, не в останню чергу над такими стратегічними галузями, як нафта й газ.

путін відчував загрозу з боку приватних магнатів, які одержали контроль над цими галузями під час хаотичного президентства Єльцина. Натомість він поставив на чолі так званих силовиків — представників військових та спецслужб, таких як колишні агенти КДБ Ігор Сечин та Сергій Чемезов.

Як спадкоємцям організацій, які наводили такий терор під час правління Йосипа Сталіна у 1930-х та 1940-х роках, вдалося закріпити владу у XXI столітті? Зрештою, після десталінізації Микити Хрущова у 1950-х та перебудови Михайла Горбачова наприкінці 1980-х КДБ, здавалося, був на останньому подиху, навіть своїм власним оперативникам. Багато хто, включаючи путіна, пішов на пенсію під час правління Горбачова, думаючи, що спецслужби ніколи не відновляться.

Усе змінилося після розпаду Радянського Союзу. Як виявилося, КДБ був краще підготовлений до переходу до капіталізму, ніж будь-яка інша радянська установа. Його оперативники були аморальними, прагматичними, мали добрі зв’язки, не боялися ненормованого робочого дня та вміли корисливо маніпулювати.

Допомогло те, що органи державної безпеки так і не були розформовані. КДБ не лише пережив Горбачова; його версія — значною мірою очищена від тавра і перейменована у ФСБ — пережила Єльцина. Російські лідери, ліберальні вони чи ні, завжди залежали від спецслужб, щоб зберегти свою владу. Що відрізнялося за путіна (і за Андропова за радянських часів), так це те, якою мірою самі представники цих служб мали владу.

Для путіна зміцнення органів державної безпеки здавалося страховкою від потрясінь, подібних до тих, що сталися в 1991 році, які призвели до загибелі того, що він називає “історичною росією”. І путін дуже пишається стабільністю збудованої ним політичної системи — процесу, якому, безперечно, сприяли високі ціни на енергоносії та щодо грамотного керування деякими силовиками.

Але підтримка цієї системи відрізняється від її створення. Підхід путіна до управління своїм твором втілений у поправках, схвалених на бутафорському конституційному референдумі 2020 року, які не лише дають йому юридичну можливість керувати ще багато років, а й визначають ідеального громадянина росії: патріота, лояльного державі.

Такий підхід призвів до зміни ролі спецслужб у державному апараті. Путін звик прислухатися до силовиків, таких як Сєчін та Чемезов, і навіть делегував важливі функції своїм соратникам. Тепер він диктує політику, не дотримуючись альтернативних поглядів, делегуючи її реалізацію урядовим технократам на чолі із прем’єр-міністром-роботом Михайлом Мішустіним. Як ніколи повсякденна влада знаходиться в руках органів безпеки, таких як Федеральна служба з нагляду у сфері освіти та науки (Роскомнагляд), Федеральна служба виконання покарань та Федеральна служба з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій та масових комунікацій.

Ці нові стовпи апарату державного контролю є безособовими утвореннями з єдиною метою: очистити політичний простір від усього антикремлівського — тепер розуміється як антиросійського — і покарати тих, хто не виявляє достатньої “лояльності”. На відміну від силовиків, вони не радять путіну, як краще розв’язувати проблеми, з якими стикається росія, і не визнають важливості міжнародної участі для внутрішнього розвитку росії. Натомість вони сліпо мають на меті путіна щодо забезпечення повного контролю над росією за всяку ціну.

Олексій Навальний, адвокат у боротьбі з корупцією і лідер опозиції, вважає, що основна мета Кремля під час вторгнення в Україну полягала в тому, щоб відвернути росіян від зниження рівня життя і спровокувати ефект згуртування навколо прапора. Проте фундаментальніша війна зводиться до остаточного заперечення діячів ФСБ, які прийшли до влади в перші роки правління путіна, і підтвердження панування безіменних технократів у сфері безпеки в росії — справжніх спадкоємців КДБ. путін, звісно, ​​залишається нагорі; нова система вимагає стільки само.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram