Новини
3 Листопада 2021
557

Ні кубометрам: Рада запровадила облік споживання газу в енергетичних одиницях

Закон наближає Україну до європейських стандартів

Верховна Рада України (ВРУ) схвалила закон про перехід на європейські стандарти обліку природного газу в енергетичних одиницях (кВт-год) замість кубічних метрів.

Як повідомляє УНІАН, за ухвалення відповідного законопроєкту №2553 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків обсягу газу в одиницях енергії” у другому читанні проголосували 250 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Згідно з пояснювальною запискою, облік природного газу в Україні здійснюється в кубічних метрах, а в країнах ЄС облік природного газу здійснюється в одиницях енергії.

Законом передбачається надання права Кабінету Міністрів України затверджувати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу під час транспортування, зберігання, розподілу, видобутку, купівлі-продажу, постачання та споживання природного газу, зокрема здійснення митного контролю та митного оформлення під час переміщення газу через митний кордон України, в одиницях енергії.

Також буде забезпечено інформування споживача про його спожитий обсяг теплової енергії з розрахунку одиниці виміру кіловат-година (кВт-год), як додаткову інформацію у платіжних документах за послуги постачання теплової енергії.

Цей законопроєкт скасовує так звані “морозні” коефіцієнти, які газорозподільні компанії вписували у платіжки громадян за приведення до стандартних умов.

Закон наближає Україну до європейських стандартів і є передумовою для інтеграції українського ринку до газового ринку ЄС.

Система розрахунку газу, що діє в Україні, не враховує теплотворність газу. Тобто споживач не знає, яку кількість тепла отримує з одного кубометра газу. У країнах ЄС та багатьох інших країнах світу споживання газу не вимірюється в кубічних метрах, а розраховується, наприклад, у кВт-год чи кілокалоріях.

Нагадаємо, “Укренерго” розміщує 5-річні “зелені” єврооблігації на $825 млн під 6,875%. Організаторами розміщення виступають BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs та Укрексімбанк.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram