Новини
16 Липня 2020
886

Невтішні прогнози: Криза в українській металургії тільки набирає обертів

Найбільше падіння зафіксовано у виробництві трубної продукції

У першому півріччі 2020 р. знижується виробництво за всіма видами металургійної продукції, повідомляє об’єднання підприємств Укрметалургпром.

Головні причини організація назвала наступні:

• державний протекціонізм у традиційних для української металургії країнах експорту;

• зменшення цін та скорочення попиту на металопродукцію;

• наявність надлишкових світових сталеплавильних потужностей обсягом близько 440 млн тонн на рік;

• незмінне “тарифне свавілля” з боку національних державних монополістів АТ “Укрзалізниця”, ДП “Адміністрація морських портів України”, Нафтогаз тощо;

• низка деструктивних законодавчих та нормативних актів (нічим не обґрунтоване обмеження з імпорту сірчаної кислоти, підвищення рентних платежів за видобування залізної руди, спроба підвищення тарифів на передачу електроенергії та ін.), які впроваджено українською владою.

Найбільше падіння зафіксовано у виробництві трубної продукції — на 29,4% в порівнянні з першим півріччям 2019 р., металу — на 7,6%, і прокату — на 4,7%.

За 6 місяців поточного року заготовлено 1,3 млн тонн металобрухту (падіння на 23% в порівнянні з першим півріччям 2019 р.). Експорт металобрухту за звітний період скоротився на 54% до 17 тис. тонн.

За інформацією Укрметалургпром, вітчизняна гірничо-металургійна галузь забезпечує 26% всіх валютних надходжень у країну, на її частку припадає 12% ВВП, відрахування до держбюджету за підсумками 2019 р. склали 30 млрд грн. З урахуванням суміжних галузей в металургійному комплексі зайнято 600 тис. осіб.

Як писали раніше Investory News, у січні 2020 р., у порівнянні з січнем минулого року, промислове виробництво в Україні скоротилося на 5,1% (не скоригованих на ефект календарних днів) і на 4,7% (скоригованих).

Нагадаємо, гірничо-металургійна група “Метінвест” заплатила 10 млн грн компенсації за екологічну шкоду, які були нараховані після перевірки її підприємства “Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча” (ММК).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram