Новини
9 Лютого 2021
866

Невдалий інтернет-шоппінг: За рік кіберзлочинці вкрали 252 мільйони гривень

Майже 20 тисяч українців стали жертвами онлайн-шахраїв

Покупки через інтернет здійснюють понад 11 млн українців, з них кожний четвертий робить понад 20 замовлень на рік. Через велику популярність онлайн-шопінгу збільшилася й активність онлайн-шахраїв. Згідно з останнім дослідженням CBR, минулого року 35% опитаних українців стикалися зі зловмисниками під час покупок в інтернеті, а за даними Асоціації ЕМА за допомогою соцінженерії інтернет-шахраї “заробили” 252 млн грн.

Експерти OLX називають наступні методи злочинців:

• розміщення нереальних товарів на платформах і соцмережах (жертва надсилає гроші за передоплату),

• телефонне шахрайство (жертва передає особисті платіжні дані злочинцю, який видає себе за представника банку чи поліції),

• фішинг — сайти-підробки (жертва переходить за посиланням на шахрайський ресурс і вводить там особисті платіжні дані).

Близько 78% населення України у віці 16 років і старше (приблизно 25 млн осіб) користується інтернетом. З них приблизно 500 тис. щодня стикаються з кіберзлочинцями. Наймасовішою схемою шахраїв у 2020 році став фішинг — відправлення посилань на сайти-підробки.

“Практично в усіх випадках злочинці використовують методи соціальної інженерії: прикидаються продавцями, покупцями й навіть співробітниками банку, а потім застосовують маніпуляцію, щоб жертва сама віддала свої платіжні дані”, — розповів керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна Віктор Нобіуз.

За статистикою ресурсу, частка кіберобманів в онлайн-шопінгу з використанням сайтів-підробок становить близько 0,4% від усіх транзакцій.

Загалом кількість людей, які потрапили торік на фішинг під час купівлі чи продажу товарів, за даними платформи, складає приблизно 20 тис. осіб. З них 12,369 тис. — 62% — не втратили гроші завдяки уважності, знанням правил та вчасному зверненню до служби підтримки сайту.

Кількість тих користувачів, хто віддав особисті дані шахраям і втратив гроші — приблизно 7,7 тис. осіб.

Від початку березня і до завершення локдауну шахраї швидко відстежували тенденції попиту населення й розширювали свою діяльність від електроніки до товарів власної гігієни, домашнього побуту та спортивного інвентарю.

Під удар, в першу чергу, потрапили люди, які купували онлайн або користувалися сервісами вперше. Найбільша ж кількість таких шахрайських дій була зафіксована у грудні 2020 року, коли українці масово купували товари онлайн напередодні Нового року та січневого локдауну.

Найпопулярнішою останні місяці 2020 року була схема із шахрайством проти продавців:

• псевдопокупець знаходив продавця на онлайн-майданчику;

• одразу писав у сторонній месенджер, намагався увійти в довіру;

• надсилав стороннє посилання та переконував за ним перейти (насправді на фішинговий сайт);

• ділився фейковими правилами роботи сервісу, квапив і навіть тиснув, щоб жертва самостійно ввела свої платіжні дані;

• отримував від жертви-продавця на фішинговому сайті CVV-код, баланс і термін дії картки, щоб в результаті вивести вкрадені гроші на віртуальний рахунок.

Нагадаємо, Україна потрапила до десятки країн з найбільшим зростанням прибутку від e-сommerce. Торік кількість відвідувань у світі онлайн-магазинів збільшилася на 37%.

Раніше Investory News писали, як пандемія вплинула на розвиток торгівлі у світі та в Україні. На думку експертів, цього року частка онлайн-продажів зросте майже на третину.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram