Новини
26 Квітня 2019
1 204

Немов зговорилися: Словаччина припинила транспортування неякісної російської нафти

Раніше це вже зробило три країни: Білорусь, Польща та Німеччина

Компанія Transpetrol, оператор словацької ділянки нафтопроводу “Дружба” на прохання словацького нафтопереробного заводу Slovnaft зупинила прокачування російської нафти, передає HNonline.

Як повідомляє видання, Slovnaft не хоче купувати російську нафту через проблеми з її якістю.

У свою чергу Transpetrol підтвердила технічну зупинку нафтогазопровіду між Україною та Словаччиною, стверджуючи, що “зупинка триватиме доки не будуть врегульовані параметри транспортованої нафти”.

25 квітня аналогічне рішення прийняла Україна. О 21.43 за київським часом АТ “Укртранснафта” вимушена була тимчасово зупинити транзит нафти магістральним нафтопровідом “Мозир-Броди” (МН “Дружба”). Про це повідомила прес-служба компанії у Facebook.

“Якщо сировина не відповідає якісним показникам, то згідно з умовами угоди про надання послуг з транспортування нафти територією України, Укртранснафта має право зупинити прийом російської нафти”, – пояснили у компанії.

І додали, що до такого кроку також вдалися через відмову у прийомі неякісної російської нафти на приймально-здавальній дільниці “Будковце” у Словаччині та через відсутність вільних резервуарів на приймально-здавальній дільниці нафти “Фенешлітке” в Угорщині.

У середу, 24 квітня зупинити транзит нафти по нафтопровіду “Дружба” вирішила й Польща, повідомляє агенція “Белта”. За її інформацією, білоруська сторона отримала телефонограму про це рішення від оператора польської ділянки, компанії PERN. Як зазначив головний інженер “Гомельтранснафта Дружба” Андрій Вериго, у листі від PERN йшлося про те, що нафтопереробні заводи в Польщі та Німеччині не можуть приймати та переробляти нафту з такими показниками, з якими вона в даний час приходить до пункту приймання поставок “Адамове”.

“О 22:00 за варшавським часом (23:00 за Києвом) 24 квітня вони призупинили відбір, тобто припинили транспортування нафти в Польщу в пункті “Адамове” на невизначений термін”, – повідомив він.

Однією з перших, хто тимчасово зупинила експорт світлих нафтопродуктів, бензину та дизпалива з Російської Федерації стала Білорусь. Раніше Investory News повідомляли, що 23 квітня заступник гендиректора з комерційних питань Білоруської нафтової компанії Сергій Гриб оголосив, що контракті зобов’язання між країнами тимчасово зупинені до моменту розв’язання питання.

Проте, за інформацією ТАСС 25 квітня Білорусь частково відновила постачання дизельного пального та бензину до України та Польщі. Про це повідомив заступник голови концерну “Белнефтехім” Володимир Сізов.

За його словами наразі прийнято рішення про постачання близько 32 тис. т дизельного пального у напрямку України, 8 тис. т дизельного пального в напрямку Польщі та близько 10 тис. т автомобільного бензину у напрямку українського ринку.

Рішення щодо часткового задоволення потреб іноземних контрагентів, з якими укладено контракти на постачання нафтопродуктів було прийняте завдяки позитивній ситуації з постачанням “чистої нафти від Сургута на “Нафтан” (одного з двох білоруських нафтопереробних підприємств).

“Нафтан зараз працює на завантаженні 12 тис. т нафти на добу, Мозирський НПЗ на сьогодні переробляє 18 тис. т на добу. Дані обсяги переробки нафти дозволили створити необхідний страхувальний запас нафтопродуктів для забезпечення внутрішнього ринку, яким ми можемо поділитися”, – пояснив Володимир Сізов.

Також він уточнив, що на тепер переробка нафти на двох білоруських НПЗ становить близько 50% від тих обсягів, які перероблялися до постачання неякісної російської нафти.

Нагадаємо, на початку цього тижня вартість нафти еталонних марок стрімко зросла. Так, червневі ф’ючерси на нафту марки Brent на Лондонській біржі ICE Futures подорожчали на $1,73 (2,4%) – до 73,7 $/барель. А котирування ф’ючерсів на нафту WTI на червень на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) піднялися на $1,7 (2,36%) – до 73,67 $/барель.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram