Бiзнес
13 Листопада 2019
2 034

Неминучий фаталізм: Стартапи, що не пережили 2019 рік

Банкрутство загрожує і новачкам, і компаніям з величезними інвестиціями

Фото: Depositphotos

Перифразуючи відомий вислів: успішна технологічна компанія — це стартап, що випадково вижив. Власне, венчурні інвестиції недарма називають високоризиковими через велику ймовірність того, що вкладені гроші підуть у небуття. Та й причин, з яких це може статися, — безліч.

Найбільшим скандалом минулого року стало закриття біотехнологічного стартапу Theranos. Історія виявилася настільки гучною, що у 2019-му образ харизматичної засновниці компанії Елізабет Холмс став одним з найпопулярніших для Хелловіну. Проте, хоча рік ще не закінчився, перелік провалів у технологічній галузі стає дедалі довшим.

Investory News зібрали найвідоміші стартапи, що не злетіли.

Чому так стається?

За різними оцінками, 50-90% стартапів ніколи не досягають успіху. Деякі з них “гинуть” ще на початкових стадіях, а хтось — вже майже у зрілому стані, “вбиваючи” не лише сподівання фаундерів, а й “закопуючи” гроші інвесторів.

Зокрема, за даними Pitchbook, у 2018 році лише 12 стартапів, що зазнали поразки, забрали з собою $1,4 млрд венчурних інвестицій. І, найчастіше, причини поразок виглядають досить очевидними.

Згідно з аналізом CB Insights, що охоплює понад 100 невдалих проєктів, найчастіше причиною падіння є відсутність потреби на ринку. Так, 42% поразок ставалося, коли стартапи намагалися розв’язувати проблеми, що цікавлять саме їх, а не ті, вирішення яких вимагав ринок. На другому місці (29%) — нестача коштів, на третьому (23%) — неправильно підібрана команда. Серед інших причин також фігурують проблеми з конкуренцією, недружній до користувача продукт, неправильне ціноутворення, відсутність бізнес-моделі та маркетингу, ігнорування споживачів та низка інших.

Загалом, існує безліч помилок, що коштують стартапам життя. На думку бізнес-ангела та засновника фонду AltaIR Capital Ігоря Рябенького, їх можна умовно розподілити на кілька груп. “Перша — це коли людина не концентрується, стартує три стартапи одночасно. Це маячня. Помилка, коли підприємці не можуть ставити собі цілі. Або коли людина, припустимо, почала розвивати проєкт, грошей не вистачає, фандрейзинг вона робити не вміє, а тому починає попутно ще комусь надавати послуги. Грубо кажучи, все перераховане вище — це розфокусування, і це велика помилка”, — вважає він.

Також серед причин невдач: нерозуміння процесу залучення інвестицій, небажання працювати з повною віддачею, невміння створити команду, небажання залучати людей сильніших, ніж ти сам. “Скільки б ти не говорив, всі роблять помилки. Більш того, я сам був стартапером і робив всі ці помилки”, — резюмує інвестор.

Тож, хто цього року припустився найфатальніших помилок?

Найгучніші міжнародні втрати


Anki і його роботи

Американський стартап Anki, що розробляв іграшкових роботів із використанням штучного інтелекту, був заснований у 2010 році. Спершу справи молодої компанії родом із Сан-Францско, йшли дуже навіть непогано. За майже дев’ять років роботи Anki залучив понад $224 млн інвестицій, а на піку успіху його оцінка досягала $600 млн.

Компанія встигла випустити на ринок кілька моделей, серед яких Overdrive, Cozmo та Vector, але у квітні 2019 року була вимушена оголосити про закриття та звільнити дві сотні співробітників. За даними компанії, причиною провалу був невдалий раунд фінансування, а також те, що потенційна угода з інвесторами з неназваних причин зірвалася в останній момент.


Munchery і його доставка їжі

Ця компанія припинила існування на початку поточного року, не дотягнувши 10-річного ювілею. Інноваційний сервіс доставки їжі запустився у 2010 році і загалом зібрав майже $124 млн від Greycroft, ACME Ventures, Menlo Ventures, e.Ventures, Cota Capital, М13 та інших. У 2015 році після особливо вдалого раунду оцінка компанії сягнула $300 млн.
Найбільшим “ринком” для Munchery було американське місто Сан-Франциско. І саме за рахунок цієї локації компанія планувала вийти на прибутковість. Але незадовго до оголошення про банкрутство стартап припинив роботу у Сіетлі, Лос-Анджелесі та Нью-Йорку та звільнив третину співробітників. Клієнти отримали повідомлення про закриття сервісу електронною поштою.


NovaSom і тестування на апное

NovaSom — найстаріша компанія у цій добірці. Стартап, що розробив спеціальний тест на нічне апное, або ж простіше кажучи, хропіння, був заснований у 1992 році. Його підтримали венчурний підрозділ Johnson & Johnson та TPG Biotech, а загальні інвестиції у проєкт склали $113 млн. Але після кількох фінансових невдач стартап оголосив про банкрутство та готовність бути поглинутим іншою компанією. Зокрема, потенційним покупцем вважався розробник медичних тестів VirtuOx, а сума потенційної угоди досягала $5,3 млн.


uBiome і тестування продуктів життєдіяльності

Американський біотех-стартап uBiome був заснований у 2012 році. Його основний продукт — домашні тести людських екскрементів для аналізу мікрофлори кишківника та її впливу на здоров’я. У ідею повірили венчурні фонди першої величини, у тому числі й Andreessen Horowitz та 8VC. Максимальна оцінка стартапа складала $600 млн, а загальна сума інвестицій досягла $104 млн. Але попри це, крах uBiome став однією з найбільших невдач у світі стартапів за всю історію.

Ще рік тому компанія впевнено розвивалася, але у якийсь момент все змінилося. Через кілька судових позовів, підозри у мільйонних боргах страховим компаніям, загрозу кримінальної відповідальності та розслідування ФБР у вересні цього року uBiome подав заявку про захист від банкрутства, а за місяць, у жовтні, оголосив про закриття.

Що у нас?

Українські стартапи найчастіше “помирають” тихо, не зібравши навіть більш-менш значущого фінансування. Проте, інколи подібні історії все ж набувають розголосу.


Ecoisme і гаджет для моніторингу споживання електрики

Антон й Олександр Дятлови разом з Іваном Пасічником запустили свій амбітний проєкт влітку 2014 року після успішної участі у хакатоні. Основна розробка Ecoisme — розумна енергоощадна система для будинку, що стежить за рівнем споживання енергії. Компанія неодноразово отримувала премії та гранти, у тому числі і €50 тис. від Horizon 2020, і потрапляла у списки найуспішніших українських стартапів.

Загалом Ecoisme зібрав близько €400 тис. фінансування. Принаймні, відомо про ангельські інвестиції від Баса Годска, інкубатора Hubraum, Європейського інституту інновацій та технології KIC InnoEnergy. Проте довести гаджет до комерційного успіху команді так і не вдалося. Попри наявність лояльних клієнтів, що оформили попередні замовлення, у червні 2019 року Ecoisme оголосив про закриття.


Luciding і пов’язка для усвідомлених сновидінь

У 2014 році команда українського стартапа Luciding розпочала розробку свого продукту під назвою LucidCatcher. Це мав бути портативний гаджет для отримання досвіду усвідомлених сновидінь. Навесні 2017 року компанія запустила кампанію на платформі Kickstarter, встановивши мету у $75 тис. Зібрати вдалося понад $87 тис., а у 2018 році замовними мали почати отримувати свої пристрої. Також компанія додатково зібрала $9,4 тис. на платформі Indiegogo, але на цьому успіхи стртапа скінчилися.

Компанія постійно відкладала відправку гаджетів бекерам, а згодом припинила виходити на зв’язок. Пізніше, у ЗМІ з’явилася інформація, що Luciding припинив діяльність, а один із його співзасновників зайнявся іншим проєктом. У обліковому записі стартапа на Kickstarter безліч гнівних коментарів від розчарованих бекерів, що вимагають повернути свої гроші. Останній запис від компанії датований 18 вересня, і, очевидно, усі претензії залишилися без відповіді.


EcoSort і сортування сміття

Український проєкт EcoSort — далеко не технологічний стартап. Але з іншого боку, його досвід теж показовий. У 2017-му засновник компанії Юрій Жуков запустив у Києві екологічний проєкт зі збирання та сортування сміття, розмістивши поблизу житлових будинків контейнери для збору пластикових пляшок та паперу. Через два роки стартап вимушений був припинити діяльність.

За словами, Юрія Жукова, причин для закриття було кілька. В першу чергу — економічні. Засновнику не вдалося створити достатньо життєздатний план та залучити інвесторів під свою ініціативу. Проте остаточно припинити діяльність EcoSort він вирішив, пересвідчившись, що екологічної складової у стартапа теж немає.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram