Новини
19 Липня 2019
863

Некритичний імпорт: З початку року в Україну огірків і томатів завезли найбільше за останні 10 років

А от експорт томатів знизився у три рази – до 970 тонн, а огірків у два рази – 1,3 тис. тонн

З початку 2019 року Україна імпортувала на 38% більше, у порівнянні з минулим роком, а саме 7 тис. тонн огірків та на 15% більше – 55 тис. тонн томатів. Цікаво, що імпорт як огірків, так і томатів став рекордним за останнє десятиріччя, повідомляє прес-служба Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Натомість експорт овочів закритого ґрунту продовжує знижуватися. “Так, постачання томатів за кордон з початку року становлять всього 0,97 тис. т, що втричі менше ніж минулого сезону. При цьому експорт огірків також зменшився – майже у два рази, у порівнянні з 2018 роком, і за 6 місяців поточного року склав 1,3 тис. т”, – йдеться у повідомленні.

За словами Катерини Звєрєвої, директора з розвитку УПОА, така тенденція на ринках огірків і томатів пояснюється тим, що Україна доволі довгий період була орієнтована на російський ринок, який після загострення політичної ситуації між країнами став недоступним для українських виробників.

“До того ж, вітчизняним виробникам доволі складно конкурувати на внутрішньому ринку з турецькою продукцією, оскільки витрати на газ та електроенергію в Туреччині набагато менші ніж в Україні”, – пояснила вона.

І додала, що наразі українські виробники овочів закритого ґрунту потребують квотування ввезень та впровадження торгового мита на імпортну продукцію.

У свою чергу Семен Крамаренко, аналітик УПОА зазначив, що на сьогодні основними імпортерами українських томатів та огірків залишаються Білорусь та Польща – “країни, які надалі реекспортуватимуть українську продукцію”.

Тим часом великі компанії активно вкладають кошти у розвиток вертикальних ферм. Так, на початку липня Ingka Group – материнська компанія IKEA інвестувала $100 млн у компанію AeroFarms, найбільшу вертикальну ферму у світі. Отримані кошти AeroFarms витратить на подальше розширення складів для своєї продукції. Дана угода, таким чином, підкреслює глобальний інтерес до сіті-фермерства.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram