Бiзнес
15 Жовтня 2020
2 628

Небезпечна еволюція

Повернення до природи, або як великі компанії долають екологічну кризу

Екологи б’ють на сполох. Планета не витримує сміття та перенаселення. І це не сюжет фантастичного фільму. Поки вірус фільтрує, лютує та розріджує населення, великі компанії намагаються подбати про майбутнє та перейти на екотару, відновлювану енергетику, засоби боротьби з глобальним потеплінням й іншими екологічними проблемами. Уряди країн також не сплять та розробляють державні проекти, які покликані зберегти довкілля та майбутнє людства.

Зокрема, уряд Китаю має намір до кінця поточного року заборонити використання в країні продукції з одноразового пластику. Автори проекту планують домогтися зниження використання побутового пластику на 30% протягом найближчих п’яти років.

До кінця 2020 року влада Китаю збирається ввести заборону на виробництво та продаж у великих містах пластикових пакетів, сільськогосподарської плівки, а також імпорт пластикової сировини. До 2022 року деяким службам доставки у великих містах, зокрема Пекіні та Шанхаї, буде заборонено використовувати упаковку, що не розкладається, а до 2025 року заборона буде поширена на всю країну.

Уряд КНР також планує заборонити використання продукції з пластику у сфері громадського харчування, роздрібної торгівлі та в інших галузях сфери послуг.

Також виробники пива, вина та віскі почали будувати заводи, які працюють на поновлюваних джерелах енергії.

Компанія Diageo, яка розливає віскі, оголосила, що побудує в Кентуккі вуглецево-нейтральний завод. Власники закуплять апарати, які працюють на відновлюваній електроенергії, та електричні автомобілі для транспортування вантажів.

Diageo має намір купувати електрику з нульовим викидом парникових газів із сертифікованих поновлюваних джерел. Світлодіодні лампи, встановлені на складах, будуть загорятися тільки під час вантажно-розвантажувальних робіт, а котли, що працюють на викопному паливі, замінять на електродні.

Найбільша пивоварна компанія AB InBev також підписала контракт з постачальником поновлюваних джерел енергії BayWar.e. Тепер пивоварні AB InBev в Європі використовують тільки відновлювальну електроенергію.

Американська компанія Acre Distilling спільно з Circle L Solar почала будувати першу виноробню в Техасі, яка працює виключно на сонячних батареях.

А пивоварна компанія Carlsberg Group презентувала в Копенгагені два прототипи паперових біорозкладних пляшок для пива. Білі непрозорі пляшки з деревного волокна, які повністю підходять для вторинної переробки, менш шкідливі для навколишнього середовища, ніж алюмінієві або скляні.

Нові екологічні пляшки схожі за формою на стандартні скляні пляшки Carlsberg. На них так само вибиті слоган бренду та підпис засновника компанії Якоба Крістіана Якобсена. Відрізняються вони спеціальною полімерною плівкою, яка створює бар’єр між напоєм та упаковкою. Розробка ведеться у співпраці з виробниками пакування BillerudKorsnäs.

Шотландський віскі Johnnie Walker почнуть випускати в паперових пляшках у 2021 році. Нова пляшка, розроблена в партнерстві з компанією Pilot Lite, взагалі не буде містити пластик та повністю придатна для вторинної переробки.

Компанія Liquid Death продає воду в пивних банках, які виготовляються з переробленого алюмінію. Таким чином покупців стимулюють піклуватися про навколишнє середовище та відмовлятися від пластику. На банці з написом “Убий свою спрагу” зображений череп. В рамках проекту DeathToPlastics фірма перераховує 10% прибутку від кожної банки на боротьбу з пластиковим забрудненням.

Adidas почав співпрацювати зі стартапом Bolt Threads, який виробляє веганський матеріал для одягу під назвою Mylo. Він схожий на шкіру. Отримується цей матеріал зі спеціальних волокон міцелію грибів. Щоб отримати такий матеріал протягом 10 днів вирощується грибниця на подушці з тирси. Отриману сітку міцелію можна фарбувати й обробляти як натуральну шкіру. Mylo виходить м’яким і теплим і справді здається природним, як шкіра.

Перші товари з “грибної» шкіри Mylo надійдуть у продаж у 2021 році. Спортивні бренди Adidas і Lululemon, а також люксові Kering і Stella McCartney об’єдналися в консорціум, щоб співпрацювати й інвестувати у Bolt Threads.

Також виробник одягу та взуття Timberland планує до 2030 року активно працювати на захист екології. Бренд прагне до замкнутого циклу виробництва, а також співпраці з фермерами, що практикують регенеративне сільське господарство.

Так, матеріали для одного товару повторно будут використовуватися для виробництва інших товарів. А регенеративним сільським господарством називають підхід, спрямований на відновлення верхнього шару ґрунту, збільшення біорізноманіття, підвищення стійкості до коливань клімату і зміцнення здоров’я земель шляхом перероблення відходів і додавання компосту.

Отже, надія є. Потрібно втілювати все нові й нові проекти та рішення аби запобігти екологічній катастрофі.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram