Новини
29 Травня 2019
837

Не здатися без бою: Huawei судитиметься з США через “чорний список”

Компанія вимагає визнати частину американського закону про національну оборону антиконституційною

Фото: Pixabay

Китайський телекомунікаційний гігант Huawei подав судовий позов з вимогою розглянути в спрощеному порядку рішення США про внесення компанії до “чорного списку” і визнати його таким, що порушує конституцію Сполучених Штатів, передає Інтерфакс-Україна.

Повідомляється, що позов був поданий до окружного суду США по східному округу Техасу. В Huawei заявили, що компанія “вимагає визнати частину спрямованого проти Китаю закону США про національну оборону антиконституційним”.

У свою чергу представник китайської компанії Сун Люпин в статті, опублікованій в The Wall Street Journal в понеділок, писав, що закон в частині, що стосується Китаю, порушує положення конституції про те, що законодавство не повинно застосовуватися замість суду.

Як зазначається, прийнятий у 2018 році Закон про національну оборону підсилює роль комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS). Цей орган займається аналізом закордонних інвестиційних пропозицій на предмет загрози національній безпеці. “Вважається, що цей захід спрямований проти Китаю”, – йдеться у повідомленні.

У заяві Huawei йдеться, що закон до прийняття судового рішення визначає, що компанія винна, і вводить проти неї серйозні обмеження. Метою американської адміністрації є “витіснення Huawei з ринку Сполучених Штатів”.

Нагадаємо, 15 травня Дональд Трамп підписав указ, який дозволив блокувати купівлю американськими телекомунікаційними компаніями устаткування, що становить загрозу для національної безпеки США.
Серед таких компаній були названі китайські Huawei й ZTE. Міністерство торгівлі США внесло Huawei та 70 її підрозділів у свій чорний список. У зв’язку з цим материнська компанія Google, Alphabet, оголосила про припинення співпраці з Huawei.

Також китайського виробника електроніки виключили з асоціації SD Card Association, її назва зникла зі списку членів консорціуму, хоча офіційно про це не оголошували. Це означає, що Huawei не зможе  випускати і продавати смартфони з підтримкою карт SD або microSD. Проте виробник одразу заявив, про розробку власної технології.

Всупереч тиску з боку США компанія продовжує розвиватися. Так, за підсумками I кв виторг Huawei зріс на 39% до 179,7 млрд юанів (близько $26,8 млрд). Таким чином чистий прибуток компанії за підсумками перших трьох місяців 2019 року зріс в річному еквіваленті на 8%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram