Герої
1 Червня 2021
3 309

Не тільки диявол носить Prada

Історія успіху всесвітньо відомого модного бренду

Створення бренду Prada датується 1913 роком. Двоє братів Маріо та Мартіно Прада відкрили магазин у великій торговельній галереї Вітторіо Еммануеля в центрі Мілана, світовій столиці моди. Торгувати стали виробами зі шкіри, дорожніми сумками, аксесуарами для подорожей і предметами розкоші. Якість виробів була високою. Брати використовували дорогу та екзотичну, м’яку шкіру моржа. Цей магазин у Галереї Вітторіо Еммануеля й досі належить родині Прада.

Брати назвали компанію просто — Fratelli Prada (“Брати Прада”). Протягом століть це був найбільш розповсюджений підхід у неймінгу. Завдяки милозвучності італійської мови назва вийшла вишуканою та яскравою.

Бізнес пішов успішно. Магазин незабаром став справжнім еталоном шопінгу для європейської буржуазії, а в 1919 році фірма стала офіційним постачальником Королівського Дому Савої.

Час минав, росли діти, старіли засновники бренду. Після смерті обох засновників жоден зі спадкоємців чоловічої статі не побажав продовжити справу. У 1958 році сімейний бізнес прийняла дочка Маріо Луїза.

1970 року колекції одягу від Prada стали продаватися не лише в Європі, але й в Америці. Вишукані аристократичні сумки, декоровані кристалами, а також прикрашені рідкісними породами дерева і панциром черепахи, стали незмінним символом розкішного способу життя. Однак, попри зовнішню привабливість, сумки від Prada здавалися дуже громіздкими, тому їх погано купували, а самій компанії загрожувала фінансова криза.

У 1978 році компанію очолила онука Маріо — Міучча Прада.

Міучча Біанкі народилася 10 травня 1949 року в Мілані. Вона виросла в багатому, традиційному італійському будинку разом із братом Альбертом і сестрою Мариною. Була середньою дитиною.

Її батько Луїджі “Джино” Біанкі був главою компанії, що виробляла промислові газонокосарки. Мати Луїза Прада була власницею розкішного модного бізнесу.
Свою незвичайність Міучча проявляла ще дівчинкою — ніколи не одягалася у сучасні модні речі, а її улюбленим місцем був блошиний ринок.

Вона навчалася в Міланському університеті на факультеті політології. У 1972 році захистила дві докторські дисертації й стала доктором політичних і філософських наук. Вступила в партію комуністів та активно брала участь у русі щодо захисту прав жінок.

Крім того, Міучча 5 років навчалася пантоміми та виступала у театрі Пікколо у своєму рідному місті.

А долучилася до сімейного бізнесу на посаді менеджера магазину у 1970 році.

У 1978 році вона стала власницею компанії та почала активно працювати над тим, щоб підтримувати бізнес на плаву, оскільки до цього моменту бренд Prada мав великі труднощі. Під власним брендом був тільки один магазин.

З усією енергією, талантом дизайнера та відмінною бізнес-освітою Міучча взялася керувати сімейною справою.

Тож у 1989 році бренд Prada випустив у світ першу колекцію жіночого одягу прет-а-порте.

Лише  наприкінці 1980-х років вона взяла прізвище Прада. Підприємиця попросила свою незаміжню тітку по матері удочерити її, щоб офіційно володіти прізвищем. Приблизно в той же час Міучча зустрілася зі своїм майбутнім чоловіком і діловим партнером Патріціо Бертеллі, який допоміг відродити бренд і привести його до розквіту.

Високий рівень освіти жінки та прогресивні ідеали стали фундаментальними аспектами її дизайнерського стилю. Прада взяла на себе роль креативного директора бренду, а її чоловік подбав про комерційний бік компанії.

Дизайнерка вважала, що гламур та елегантність не повинні обмежуватися надмірно сексуальним підходом. Вона стала відомою своїми несподіваними та навіть ексцентричними рішеннями. Перше з них стало хітом свого часу — це був рюкзак з нейлону, матеріалу, в який зазвичай загортали дорогі шкіряні речі марки “Fratelli Prada”.

До речі, саме під керівництвом Міуччі бренд став називатися “Prada” і отримав свій відомий логотип.

Офіційний дебют виходу на подіум у Міуччі Прада відбувся під час сезону моди 1989 року.

В абсолютному контрасті з виразним та яскравим образом, який був популярним у 1980-і роки практично у всьому світі, Прада ввела поняття мінімалізму та стриманості. Чисті й прості лінії у поєднанні з тонкими ексцентричними деталями та використання розкішних тканин були відмінними рисами її дебютної колекції. Вони й досі залишаються філософією дизайну модного будинку.

Це було початком піднесення й влади Міуччі Прада, тому що в 90-і роки світ моди дійсно мав мінімалістичний вигляд. Бізнесвумен одягалися в стильні та елегантні костюми, зберігаючи при цьому свою впевненість і жіночність.

Подружжя масштабувало свій бізнес, відкриваючи по кілька магазинів на ключових міжнародних ринках і розширюючи свої пропозиції.

1993 рік ознаменувався випуском першої чоловічої колекції Prada та створенням бренду одягу Miu Miu. Саме так називають Міуччу найближчі друзі та рідні. Новий напрямок з простих кольорів і фасонів розробляється для молодих людей, які хочуть носити модний одяг, але не можуть собі дозволити витрачати на нього шалені гроші.

У 1997 році громадськості представлена лінія деніму Prada Linea Rossa, а у 1998 році лінія Prada Sport — одяг для спорту й відпочинку.

Портфоліо бренду постійно розширюється. Крім одягу та предметів розкоші в ньому постійно з’являються найнесподіваніші новинки.

У 2000 році дизайнерами розроблена перша колекція окулярів, а у 2004 — світу представлений перший аромат від Prada.

Через сім років спільно з LG Electronics Prada випускає телефон LG Prada. Через два — з’явилася нова модель телефону, яка підключалася до наручного годинника Prada Link. У 2011-му з’являється Android-смартфон LG P940 — третє покоління телефонів Prada.

У 2010 році компанія Prada придбала італійський бренд взуття Alberto Moretti Car Shoes.

Бренд зміцнив свій статус, коли у 2011 році актриса Ума Турман з’явилася на червоній доріжці 67-ї премії Оскар в лавандовій сукні від Prada. Серед акторів стало модним виходити на червону доріжку саме у Prada.

Той факт, що бренд міцно увійшов у категорію “брендів бажання” підтверджує тісна співпраця з Голлівудом, яка почалася у 1996 році зі створення костюма для героя Леонардо Ді Капріо у фільмі “Ромео + Джульєтта”.

У 2006 році у світ виходить фільм “Диявол носить Prada”, що зібрав у прокаті понад $326 млн. Головна героїня, яку зіграла неповторна Меріл Стріп, регулярно з’являється в кадрі виключно в одязі бренду.

Кадр із фільму “Диявол носить Prada” із Меріл Стріп

Не менш знаменною подією стало створення костюмів для фільму “Великий Гетсбі”. Для зйомок цієї картини дизайнерами Prada було створено близько 40 вбрань. У 2014 цей фільм отримав безліч нагород, серед яких Оскар за “Кращий костюм”. Тоді ж модному бренду запропонували створити комплект валіз для зйомок “Готелю Гранд Будапешт”.

Prada також взяла участь у роботі над оперою “Аттіла” Джузеппе Верді в постановці Метрополітен-опера 2010 року та спектаклі “Любовна утопія” Менгу Джінху 2011 року.

У 1995 році Міучча і Патріціо заснували фонд сучасного мистецтва “Prada”, що став найбільш значущим в Італії. Культурна установа займається підтримкою та демонстрацією робіт сучасних художників в усьому світі.

Стараннями Міуччі Прада у світі мистецтва також були створені спільні проекти видатних художників і архітекторів, такі як Prada Marfa в Техасі, США та Prada Transformer в Сеулі, Південна Корея.

• У 1993 та 2004 роках жінка була визнана Радою дизайнерів Америки (CFDA) як міжнародний дизайнер року.

• 1998 рік — дизайнер була нагороджена італійською премією якості Леонардо (The Leonardo Qualità Italia).

• 1999 — Прада і Донателла Версаче розробили форму для футбольної команди Великої Британії “Manchester United”.

• 2005 — журнал Time включив Міучча Прада до 100 найвпливовіших фігур XX ст.

• 2010 — Прада отримала премію Американської академії в Римі за внесок у мистецтво.

• 2015 рік — нагороджена орденом “За заслуги перед Італійською республікою”.

Головним досягненням Prada у фінансовій сфері є вихід на IPO у 2011-му. Цього ж року компанія розробила форму італійської збірної з вітрильного спорту для Олімпійських ігор 2012-го.

Прада почала проникати й у світ гастрономії, придбавши Cova — міланський кондитерський магазин.

У 2012 році компанія повідомила про зростання доходів на 29%, а її продажі досягли €3,29 млрд за рік. Водночас Міучча зайняла 67-е місце в жіночій сотні Forbes.

На фото: Міучча Прада з чоловіком

Цікаві цитати:

• Я роблю тільки те, що вважаю за краще.

• Потрібно дивитися вперед, але не нехтувати минулим.

• Культуру людини визначає її минуле. Історія не випадкова.

• Ніколи не можна зупинятися на досягнутому.

• Хочеш зробити щось добре — зроби це сам.

• Я впевнена, що мода — це засіб підкорити інших і не видати себе.

• Своїми колекціями я хочу зробити чоловіків більш чутливими, а жінок — сильнішими.

• Дослідити потворне для мене набагато цікавіше, ніж красу, яка за своєю природою буржуазна.

• Рецепт моєї творчості — правильне поєднання ідей!

• Ваш одяг — це те, як ви являєте себе світу.

• При створенні одягу якість — це точка відліку, а не точка призначення.

• Складна особистість уважна до всього, а поверхневим людям досить фасаду.

• Мода схожа на пісні, вона орієнтована на широку аудиторію. Потрібно торкнутися багато різних питань, але дуже складно зробити так, щоб це не було неприродно.

• Як виглядати елегантно? Вивчайте історію моди, дивіться кіно, читайте книги, заглиблюйтеся в психоаналіз. Тоді ви самі зрозумієте, як це зробити.

• Краса без інтелекту, по-перше, прісна, по-друге — недовговічна.

• Я люблю одягатися як черниця. У непомітному одязі відчуваєш себе так легко й спокійно.

•  Мода нав’язує клішовану красу. Я намагаюся зробити все, щоб виправити це.

Сьогодні Prada — публічна компанія з капіталізацією $137,92 млрд та штаб-квартирою в Мілані. Її акції торгуються по $53,9 за папір і мають тенденцію до зростання.

Джерело: os-design, elle, uspeh-woman, ubr, lady.tochka, italy4, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram