Новини
9 Жовтня 2020
1 129

Не по-християнськи: Ватикан витрачав пожертвування на сумнівні інвестиції

Вкладання коштів були зроблені за участю кардинала Джованні Анджело Беччу, якого вже відправили у відставку

Ватикан, який піддав жорсткій критиці ринок кредитних дефолтних свопів (CDS) у 2018 р., через три роки раніше вклав частину отриманих пожертвувань у деривативи, прив’язані до кредитоспроможності американської компанії Hertz Global Holdings Ltd., повідомляє Financial Times з посиланням на документи, що опинилися в розпорядженні видання.

Ватикан придбав структурні ноти з вбудованими CDS, зробивши, таким чином, ставку на те, що Hertz залишиться кредитоспроможною до квітня 2020 р., свідчать документи. Інвестиції були зроблені з коштів портфеля Ватикану загальним обсягом €528 млн, сформованого коштом пожертвувань.

Hertz, найбільший сервіс з прокату автомобілів, оголосив про банкрутство в травні 2020 р. Таким чином, ставка Ватикану виявилася успішною.

Інвестиції були зроблені за участю кардинала Джованні Анджело Беччу. Минулого місяця Папа Римський Франциск відправив його у відставку.

Як пише видання, у 2018 р. папа Франциск порівняв CDS з бомбою уповільненої дії, заявивши, що їх використання “стимулює ризикове фінансування, ставки на банкрутство третьої сторони, що неприйнятно з етичної точки зору”. На думку ієрархів католицької церкви, ці фінансові інструменти відтягують на себе кредити та інвестиції, призначені реальній економіці.

Крім того, наприкінці минулого року поліція Ватикану почала розслідування фінансової діяльності Державного секретаріату Святого Престолу. Слідство намагається з’ясувати, як $200 млн пожертвувань, які зберігалися на рахунках Ватикану у швейцарських банках, були витрачені на будівництво 49 елітних квартир в лондонському районі Челсі.

Раніше Investory News писали, що міжнародні інвестори купували облігації, пов’язані з діяльністю калабрійського організованого злочинного угруповання (ОЗУ) “Ндрангета”. У період з 2015 по 2019 рр. інвесторам були продані такі облігації на суму близько €1 млрд.

Також німецький банк Deutsche Bank виплатить штраф $150 млн, який накладено за “значні порушення”, допущені банком при обслуговуванні рахунків скандально відомого фінансиста Джеффрі Епштейна.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram