Бiзнес
16 Травня 2019
1 912

Не лише доставка: Glovo збирається йти у ритейл та розвивати “хмарні” кухні

Співзасновник стартапу Оскар Піерре – про останні досягнення та трансформації компанії

Нещодавно іспанський стартап Glovo закрив черговий раунд фінансування на €150 млн, запустивши перед цим свій перший продуктовий міні-маркет “SuperGlovo” у Мадриді. В інтерв’ю виданню Sifted засновник компанії Оскар Піерре розказав про виходи на нові ринки, плани щодо подальшого розвитку ритейлу та так звані dark kitchens, або ж як їх ще називають cloud kitchens, заклади, що готують їжу спеціально для доставки.

В компанії сподіваються, що до кінця 2019 року “SuperGlovo” буде близько 10: один в Мілані, два в Латинській Америці і ще кілька у Східній Європі.

Glovo вже запустила сім dark kitchens у Мадриді, Барселоні, Буенос-Айресі, Лімі, Мілані та Києві. Місцеві партнери ресторану, які досягли максимальної потужності у власних кухнях, можуть орендувати ці “кухонні кімнати”, щоб отримати змогу готувати ще більше страв на виніс для кур’єрів Glovo.

Стартап, створений чотири роки тому, працює вже у 124 містах на 21 ринку, на 18 з яких компанія вийшла минулого року. При цьому робота в Іспанії та Італії вийшла на “дійсно досить позитивну маржу”.

Investory News підготували адаптований переклад інтерв’ю.

Під час нашої попередньої зустрічі, ви щойно побачили перший “SuperGlovo”. Що відбулося з того часу?

Час доставки значно скоротився – зараз, у середньому, він становить 22 хвилини. В Іспанії онлайн-доставка продуктів ніколи не була такою швидкою. І ми знаємо, що можемо рухатися ще швидше.

Натхнення для нас – це McDonald’s Drive Thro, де збирання замовлення відбувається настільки швидко, що коли кур’єри потрапляють до вікна видачі, їм не доводиться чекати.

Ми створили технологію для збиральників – вони мають планшети, завдяки яким більш-менш розуміють, що і де знаходиться. Їм потрібно менше часу, щоб знайти все необхідне, ніж кур’єру, щоб дістатися д них.

Ми маємо близько 1 тис. товарних одиниць (SKU). Але ми насправді більше думаємо про скорочення асортименту, ніж про його розширення. Більшість замовлень складаються з одних й тих самих продуктів – досить “нудних” речей, які потрібні людям терміново, такі як хліб, молоко, пластівці, які потім доповнюють іншими товарами. Також замовляють багато напоїв: ми працюємо цілодобово і, залежно від району, ми можемо доставити алкоголь.

У якийсь момент ми перейдемо до наступного етапу, коли подумаємо про те, щоб стати великим магазином.

Довгострокове бачення полягає в тому, щоб в кінцевому підсумку стати ритейлером, що продає воду власної торгової марки, пластівці власної торгової марки і так далі

Що відбувається з dark kitchens?

Це працює! Оскільки ми ростемо, деякі з наших ресторанів-партнерів мають проблеми з масштабуванням – їхні кухні не збільшуються так швидко, як ми. Багато хто думає про створення власних dark kitchens, але дехто не може собі це дозволити, тому вони можуть орендувати простір у нас.

Вони приносять все, що потрібно для приготування їжі, і ми пропонуємо їм деякі шерингові послуги – дбаємо про напої, морозильники.

Чи перейде Glovo до власного виробництва їжі?

Це складне питання. Через п’ять років – точно так. Не тільки Glovo, але й інші бренди, що займаються доставкою їжі, з нашими знаннями і даними, зможуть створити власну їжу і покрити “прогалини” в місті.

Для всіх існує багато простору для зростання.

Чи будете ви працювати з компаніями на кшталт берлінського стартапу Keatz (спеціалізується на “хмарних” кухнях, – Ред.)?

Поки що я не знаю. Можливо, ми зможемо займатися і тим, і іншим.

Вам не завжди було просто знайти фінансування. Як це відчувати, що інвестори хочуть віддавати вам гроші?

Ми шукали капітал. Ми знаємо всі категорії та країни, які хочемо запустити, але ми ще далекі від насичення наших каналів зростання.

Ми починаємо наближатися до об’ємів, де прибутковість дуже чітка; якщо залучення коштів вичерпається, ми можемо вивести компанію на прибутковість.

Чесно кажучи, ми просто закрили раунд фінансування, але я відразу почну працювати над наступним.

Тепер все по-іншому. Але тільки після останнього раунду ми почали відчувати, що у Glovo є бренд, навколо якого починає здійматися певний хайп. У 2018 році ми запустилися у 18 країнах і найкрутіша річ у Glovo полягає в тому, що один сценарій працює в різних регіонах. Один й той же сценарій запуску працює в Перу, Марокко, Кот-д’Івуар, Україні. Це дуже круто – ця повторюваність, з такою кривою зростання.

Чому вам особисто довелося навчитися протягом останніх шести місяців?

Найважче – переступити бар’єр у 1 тис. співробітників.

Я дуже вірю у внутрішні зв’язки, і трохи намучився з цим. Я починаю бачити, що коли люди сильно розкидані, меседжі надходять не так добре, як раніше.

Я також присвячую більше часу процесу прийому до команди. Ми нарешті найняли чудового нового директора з персоналу; він, мабуть, людина, з якою я найчастіше працюю в компанії.

Одна справа, яку ми почали – дещо надихнувшись Марком Цукербергом – це сесії запитань та відповідей від команди двічі на тиждень. Раніше для цього не було необхідності, ми були маленькою командою, люди просто задавали питання. Тепер, якщо я не відповідаю на складні питання, я бачу, як починають ходити чутки коридорами, як люди пліткують: я повинен встати і відповідати на важкі питання. Ми маємо спеціальну систему. Люди подають питання анонімно, команда голосує за них, і ми відповідаємо на топ-10 чи 20 запитань.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram