Драйв
24 Травня 2019
2 065

Не для всіх: Коштовне мистецтво

Investory News зібрали 10 найдорожчих картин світу, які свого часу були продані на аукціонах за неймовірні суми 

“Портрет доктора Гаше” (1890 р., Вінсент ван Гог) – $82,5 млн

Портрет Поля Гаше, який стежив за здоров’ям художника на схилі його життя, з гілочкою наперстянки (з якої він готував для художника лікувальне зілля) був проданий на аукціоні Christie’s в 1990 р. Сім’я Крамарскі виставила картину на аукціон, де вона була продана за рекордну суму – $82,5 млн японському магнату Ріоеі Сайто. Майже 15 років картина вважалася найдорожчою в світі.

Незабаром після операції Сайто був позбавлений волі на три роки за хабарництво. В цей складний період життя він заявив, що попросить кремувати картину разом з ним і так його поховати. Однак, немає даних про те, що це сталося. Від смерті бізнесмена в 1996 р. місцезнаходження картини невідомо.

 

“Триптих” (1976 р., Френсіс Бекон) – $86,281 млн

Триптих протягом декількох років вважався найдорожчою картиною, написаною після Другої світової війни. Вона складається з трьох рівних похмурих панелей, на кожній з яких зображені гіпертрофовані людські фігури. Придбав картину у 2008 р. російський бізнесмен Роман Абрамович.

 

“Помаранчеве, червоне, жовте” (1961 р., Марк Ротко) – $86,7 млн

Картина стала не лише найдорожчою роботою художника російського походження, але й найдорожчим твором післявоєнного і сучасного мистецтва, проданим на відкритих торгах. Перш за все Ротко відомий своїми абстрактними картинами, що складаються з декількох колірних сегментів. Покупець картини, який пидбав її у 2012 р., побажав залишитися інкогніто.

 

“Портрет Аделі Блох-Бауер II” (1912 р., Густав Клімт) – $87,9 млн

Клімт – австрійський художник, основоположник модерну в австрійському мистецтві. Головним предметом його живопису було жіноче тіло. Більшість його робіт відрізняє відвертий еротизм. Адель Блох-Бауер послужила моделлю для чотирьох робіт Густава Клімта: “Юдіф I”, “Юдіф II” і, власне, два портрета героїні під номерами I і II, написані в 1907 і 1912 рр.

Картину придбала в 2016 р. на торгах Christie’s американська телеведуча і медіамагнат Опра Вінфрі, встановивши на той час аукціонний рекорд на роботи австрійського художника.

 

“Дора Маар з кішкою” (1941 р., Пабло Пікассо) – $95,2 млн

Портрет коханої Пікассо Дори Маар написаний в 1941 р. в окупованому німцями Парижі, коли відносини між коханцями вже дали ґрунтовну тріщину. Пізніше художник зізнався, що в період написання картини Дора стала для нього “персоніфікацією війни”. Картина була куплена у 2006 р. бізнесменом Борисом Іванішвілі.

 

“Хлопчик з трубкою” (1905 р., Пабло Пікассо) – $104,1млн

Картина, написана в гуртожитку Бато-Лавуар на Монмартрі 24-річним Пабло Пікассо в так званий “рожевий період” його творчості. Вона зображує невідомого хлопчика в вінку з троянд, який тримає в лівій руці трубку. У 2004 р. покупцем стала Barilla Group (інформація не підтверджена).

 

“Срібна автокатастрофа (Подвійна)” (1963 р., Енді Уорхол) – $105,4 млн

Картина розміром 2,4 м в довжину і 4 м в висоту складається з двох частин. На ліві стороні полотна методом шовкографії розташовано 15 фотографій автомобіля, який врізався в дерево. Права частина картини, яка протягом останніх 13 років не виставлялася, порожня.

На торгах післявоєнного і сучасного мистецтва Sotheby’s у 2013 р. картину купив для свого клієнта співробітник Sotheby’s Чарльз Моффет.

 

“Оголена, зелене листя і бюст” (1932 р., Пабло Пікассо) – $106,5 млн

Одна з картин зі знаменитої серії сюрреалістичних картин 1932 р., на яких Пабло Пікассо витіювато перетворив свою нову кохану Марі-Терез Вальтер. Серія портретів її сплячою була виконано художником потай від дружини, Ольги Хохлової, під час перебування з подругою в Буажелу під Парижем. Дуже цікавий факт: саме знамените полотно з цієї серії “Сон” вже було продано за $139 млн, коли в 2006 р. власник полотна зачепив його ліктем і порвав. Угода з продажу не відбулася.

 

“Крик” (1893 -1910 рр.), Едвард Мунк – $119,9 млн

Це 4-я картина із серії “Криків” – картин норвезького художника-експресіоніста Едварда Мунка. На ній зображена кричуща в розпачі людська фігура на тлі криваво-червоного неба і вкрай узагальненого пейзажного фону. Картина, як емблема експресіонізму, служить свого роду прелюдією до мистецтва XX ст., віщуючи ключові для модернізму теми самотності, відчаю і відчуження. Американський фінансист, колекціонер Леон Блек придбав “Крик” у 2012 р.

 

“Три нариси до портрета Люсьєна Фрейда” (1969, Френсіс Бекон) – $142,4 млн 

Триптих, написаний Френсісом Беконом у 1 969 р. Бекон – англійський художник-експресіоніст, майстер фігуратівного живопису. Основною темою его робіт є людське тіло – спотворене, витягнуте, розташоване в геометричні фігурі, на позбавленому предметів фону. У 2013 році картину придбав покупець, який залишився інкогніто.

Підбірку найдорожчих картин десятиріччя, що були продані на Christie’s та Sotheby’s в 2010-2018 роках, можна також переглянути в медіатеці Investory News. Сумарна ціна цих творів сягає майже $1,7 мрлд.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram