Бiзнес
28 Вересня 2021
1 913

“Не чисті” гроші: Як NFT посилюють проблему з фінансовими махінаціями

Відмивання коштів, ухилення від сплати податків — ринок потребує законодавчого регулювання

Однією з найгарячіших тем у криптовалютній індустрії цього року стали невзаємозамінні токени (NFT). На їх продажах сотні тисяч доларів заробляють навіть школярі, ще більше — відомі зірки спорту, телебачення й не тільки, а світові видання присвячують цим активам перші шпальти.

Наприклад у березні NFT Майка Вінкельмана, який відомий під псевдонімом Beeple, пішов з молотка аукціону Christie’s за $69,3 млн й одразу потрапив до когорти найбільш високооплачуваних сучасних художників. До речі, у NFT перетворюють роботи й Banksy, Пабло Пікассо та Енді Уорхола.

Наразі традиційні художники розділилися на два табори: одні, наприклад Деміен Херст, вбачають у NFT новий перспективний напрямок, інші, зокрема — Девід Хокні, називають сегмент “оселею шахраїв”. Прихильники Хокні небезпідставно вважають, що технологія може збільшити вже наявні проблеми індустрії мистецтва, яку давно називають “ідеальним майданчиком для відмивання грошей”.

• Величезні обороти й традиційний уклад індустрії торгівлі творами мистецтва роблять її привабливою для злочинців, які бажають легалізувати незаконний дохід.

• Регулювання у цій сфері стає дедалі жорсткішим, тому “відбивачі” шукають нові інструменти для реалізації своїх схем. Одними з таких інструментів можуть стати NFT.

• Сегмент невзаємозамінних токенів залишається “Диким Заходом” — сірою зоною, в якій дуже легко очистити кошти. Він “приречений” на регулювання, і наглядові органи вже звернули на нього увагу.

Мистецтво відмивання грошей 

Індустрія мистецтва для фінансових махінацій приваблива через дві основні причини. Першою чергою — сам по собі законний артринок величезний: 2019 року Міжнародний валютний фонд оцінив його у $68 млрд. У пандемію, коли дилери відчували певні проблеми з логістикою, його обсяг скоротився на 27% — до $50,1 млрд.

По-друге — традиційний уклад галузі торгівлі творами мистецтва сприяє процвітанню орієнтованих на відмивання грошей практик. Останніми роками ринок став більш прозорим, проте до цього часу в каталогах аукціонних будинків замість імені поточного власника об’єкта можна зустріти скупе “з приватної колекції” та нічого більше.

За даними Мінфіну США, іноді картини привозять на виставки представники власників, а імена останніх залишаються невідомими навіть для галерей, які організовують продаж.

Покупці також часто використовують посередників, з метою зберегти анонімність. Наприклад, коли наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман придбав у російського мільярдера Дмитра Риболовлєва картину Леонардо да Вінчі “Спаситель світу”, угоду уклали від імені його друга.

Окремої уваги заслуговують так звані “вільні порти”, що формально є складами для утримання вантажів у період транзиту. На практиці вони перетворилися в спеціальні зони, на які не поширюються податкові режими тієї чи іншої країни, що робить можливим ухилення від сплати зборів під час торгівлі творами мистецтва.

Індустрія де-факто практично не регулюється, вартість картин та інших робіт погано піддається об’єктивній оцінці, а учасники угод можуть зберігати анонімність. Усе це дозволяє використовувати ринок як імпровізовану пральню для брудних грошей.

Показовим прикладом є випадок з картиною Жана-Мішеля Баскія “Ганнібал”. Бразильський банкір Едемар Сід Феррейра відправив полотно до США, вказавши у декларації заявлену цінність обсягом $100. Митники пропустили вантаж без зайвих питань, проте, за даними Мін’юсту США, реальна вартість роботи становила $8 млн. Коли картину все-таки конфіскували, вона пішла з молотка аукціону Sotheby’s за $13,1 млн.

Твори мистецтва, з метою приховати злочинні доходи, використовують не тільки замішані у фінансових аферах банкіри, а й інші шахраї, враховуючи нечистих на руку учасників ринку цінних паперів.

Наприкінці 2017 року інвестиційна компанія Beaufort Securities, що розташована на Маврикії, та яку згодом звинуватили в обмані клієнтів і маніпулюванні акціями, запропонувала власникові галереї в Лондоні — Меттью Гріну — заробити на перепродажі картини Пікассо “Персонажі”. Грін погодився прийняти £6,7 млн ​​(приблизно $9 млн за курсом на той час) в обмін на роботу іспанського художника. При цьому він знав, що кошти є доходом від шахрайства з цінними паперами.

Передбачалося, що власник галереї оформить фальшиві документи, в які внесе запис про продаж картини, в той час, як полотно буде заховано. Потім сторони планували симулювати зворотну операцію за нижчою ціною.

За даними ЮНЕСКО, 2018 року оборот підпільного ринку торгівлі творами мистецтва досяг $6-8 млрд.

Оскільки інформація про тіньові оборудки практично відсутня, реальні цифри можуть бути значно вищими. Цілком природно, що регуляторів не влаштовує такий стан речей. До січня 2020-го країни Європейського Союзу повинні були інтегрувати у свої національні закони “П’яту антивідмивну директиву”. За новими правилами галереї, аукціонні будинки та артдилери зобов’язані збирати, зберігати та надавати державним відомствам дані про клієнтів, джерелах їх коштів і угоди.

У січні 2021 року Конгрес США розповсюдив федеральні вимоги щодо боротьби з відмиванням грошей (AML), розроблені для банківської галузі, на дилерів антикваріату. Мінфіну разом з іншими відомствами також доручено визначити, “які ринки повинні стати предметом регулювання, та як подібний контроль варто зосередити на торгівлі дорогими творами мистецтва”.

“Таємність, анонімність і відсутність регулювання створюють сприятливі умови для відмивання грошей та ухилення від санкцій”, — йдеться в опублікованій роком раніше доповіді на підтримку посилення контролю за авторства Постійного підкомітету з розслідувань Сенату США.

Нова загроза 

Один із користувачів Hacker News назвав NFT “найкращим у криптовалютному світі способом відмити гроші”. З транспортуванням токенів не виникає проблем, їх не потрібно зберігати у фізичному місці, а більшість орієнтованих на цей сегмент індустрії платформ працюють з мінімальними вимогами KYC або взагалі без них.

Ця думка досить популярна серед учасників спільноти. Адже, що може бути простіше, ніж “за п’ять хвилин створити JPEG-картинку каменю, а потім “продати” її за $135 тис.” (можливо, самому собі)?

Потенційні суб’єкти відмивання грошей дійсно можуть звернути увагу на NFT-маркетплейси. Найбільший з них — OpenSea — ідентифікує клієнтів за Ethereum-гаманцем і дозволяє проводити “приватний продаж” цифрових активів. Останні являють собою аукціони, доступні лише зазначеним заздалегідь адресам.

Засновник консалтингової компанії Post Oak Labs і колишній директор ринкових досліджень блокчейн-консорціуму R3 Тім Суонсон вважає, що невзаємозамінні токени вже використовуються не тільки для відмивання злочинних доходів, а й для ухилення від сплати податків.

“Механізм відмивання грошей за допомогою NFT: відомий рахунок з великими податковими зобов’язаннями купує його (токен, — Ред.) у невідомого акаунта, а потім перепродує третьому рахунку за значно нижчою ціною, отримуючи збиток, який компенсує вищезазначені податкові зобов’язання. Це повторюється знову й знову”, — написав він.

У колонці для Bloomberg, експерт з боротьби з відмиванням грошей аналітичної компанії Quantexa Метью Лонг, також зазначив привабливість NFT для суб’єктів відмивання грошей. За його словами, цифрові твори мистецтва мають вкрай гнучку цінність, що грає на руку злочинцям.

“Дикий захід” 

Як зазначає ForkLog, на ринку NFT відсутнє правове регулювання у сфері протидії відмиванню доходів — сегмент залишається сірою зоною, в якій легко “очистити” гроші. Тому варто очікувати сплеску “відмивних” угод з невзаємозамінними токенами, особливо на фоні жорсткості регулювання матеріального ринку мистецтв.

Юристи нью-йоркської фірми Kobre & Kim вважають відсутність регулювання однією з основних проблем нового ринку. Вони зазначили, що наглядові органи США вже звернули увагу на цей сегмент індустрії. “Ймовірно, вони мають намір внести його до правового поля. Зокрема, операторів маркетплейсів можуть прирівняти до артдилерів”, — зазначають експерти.

“Американські закони щодо боротьби з відмиванням грошей нещодавно були розширені та у деяких випадках можуть застосовуватися до дилерів антикваріату й творів мистецтва. Ключове питання, на яке поки що немає відповіді, полягає в тому, чи поширюватимуться ці закони на NFT, що представляють права на антикваріат і артоб’єкти”, — заявили в Kobre & Kim.

Вони підкреслили, що в разі визнання NFT криптовалютою, оператори відповідних платформ також будуть зобов’язані дотримуватися вимог AML/KYC, оскільки їх впроваджують місцеві біткоїн-біржі.

Існує і третій варіант — невзаємозамінні токени, принаймні деякі їх різновиди, можуть визнати цінними паперами. Раніше про це заявила комісар SEC Хестер Пірс. У такому випадку регулюванням ринку займеться безпосередньо Комісія.

Практично у всіх країнах колишнього СНД ці цифрові активи перебувають поза рамками правового поля. Винятком є ​​Україна, яка 8 вересня ухвалила закон “Про віртуальні активи”. “Визначення віртуального активу, запропоноване в даному законі, досить широке, тому в нього потрапляє і NFT, хоча прямих вказівок на невзаємозамінний токен документ, звичайно, не містить”, — зазначає видання.

У зв’язку з цим учасники ринку під час здійснення операцій з NFT повинні дотримуватися вимог закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення”.

Приречені на регулювання 

На думку колишнього журналіста USA Today Ісайя Макколла, NFT “приречені на регулювання”. Якщо подивитися, як державні відомства планомірно наводили порядок у криптовалютній індустрії, можна побачити, що цього не вдалося уникнути жодній із її сегментів — від ICO до DeFi та стейблкоїнів.

Схожа доля чекає і невзаємозамінні токени, що зробить відмивання грошей з їх допомогою не таким легким. На NFT вже звернули увагу деякі фінансові регулятори та міжурядові організації на кшталт FATF.

Активи з гнучкою вартістю, враховуючи твори мистецтва, предмети колекціонування та навіть дорогоцінні камені, часто використовують у злочинних цілях. Криптовалюти також пов’язують з легалізацією незаконних засобів, проте це не завадило їм перетворитися в багатомільярдну індустрію. Деякі вважають ситуацію навколо NFT дещо перебільшеною.

Той факт, що NFT, як і інші цифрові активи, випускаються на блокчейні, а значить історію їх транзакцій за бажання можна простежити, також свідчить не на користь відмиванню грошей. Продавця та покупця токена можна ідентифікувати у “вузькому місці” передбачуваної схеми — під час конвертації криптовалюти у фіат.

Джерело: Forklog, Bloomberg

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram