Новини
2 Липня 2019
682

НБУ збільшив кількість системно важливих банків до 14

До розширеного списку важливих системних фінустанов України увійшли ще одинадцять банків

Національний банк України відповідно до оновленої методології збільшив кількість системно важливих банків (СВБ) до 14, тоді як з 2016 року їхня кількість залишалася незмінною – три: державні ПриватБанк, Ощадбанк і Укрексімбанк, йдеться в повідомленні регулятора.

До розширеного переліку СВБ увійшли також державний Укргазбанк і приватні Альфа-Банк із приєднуваним ним Укрсоцбанком, Райффайзен банк Аваль, ПУМБ, УкрСиббанк, підконтрольні Сергію Тігіпку ТАСкомбанк та Універсал банк, Кредобанк, ОТП банк і “Південний”.

Нацбанк нагадує, що СВБ – банк, банкрутство або неналежне функціонування якого може привести до появи системних ризиків, а отримання цього статусу накладає на банки додаткове навантаження: вони мають виконувати окремі підвищені вимоги для забезпечення їхнього запасу міцності.

Зокрема, НБУ для СВБ України з 1 січня 2020 року встановив спеціальні значення нормативу миттєвої ліквідності – не менше ніж 30% поточних зобов’язань (для решти банків – 20%) і нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента – не більше ніж 20% регулятивного капіталу (для інших банків – 25%).

Крім того, починаючи з 2021 року системні банки зобов’язані забезпечити формування буфера системної важливості розміром до 2% суми активів і позабалансових зобов’язань, зважених на коефіцієнт кредитного ризику, залежно від ступеня системної важливості таких фінустанов на додаток до основного капіталу (його норматив достатності зараз – 7%).

НБУ уточнює, що буфер системної важливості має становити 1% для Райффайзен Банк Аваль, Альфа-Банку, Укрсоцбанку, ПУМБ, УкрСиббанку, ТАСкомбанку, Універсал Банку, ОТП Банк, “Південного” і Кредобанку.

Для Укрексімбанку та Укргазбанку цей буфер встановлено на рівні 1,5%, а для найбільших на ринку ПриватБанку та Ощадбанку – 2%.

Крім того, ці банки матимуть розробити план відновлення діяльності відповідно до вимог НБУ, який сприятиме швидкій стабілізації роботи цих установ в умовах кризи, зазначає регулятор.

У разі втрати статусу системної важливості, банк має дотримуватися вищезазначених вимог протягом ще 12 місяців.

“Водночас цей статус жодним чином не гарантує банкам особливих умов підтримки ліквідності в періоди стресу – вона буде надаватися на загальних для усієї системи умовах. Також системно важливі банки (окрім державних) не можуть та не повинні розраховувати на отримання коштів від уряду з метою капіталізації”, – наголошує НБУ.

Він уточнює, що перелік банків затверджено рішенням правління Нацбанку від 27 червня №438-рш “Про визначення системно важливих банків”, яке набуло чинності з 1 липня 2019 року.

Востаннє НБУ змінював кількість СВБ у лютому 2016 року, скоротивши тоді перелік із семи до трьох.

Нагадаємо, Українським банкам вдалося збільшити прибуток майже у два рази, а Нацбанк втричі скоротив закупівлю валюти.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram