Новини
12 Лютого 2021
701

НБУ визначився з контролем над банками щодо дотримання законодавства у сфері фінпослуг

Процедура здійснюватиметься через інспекційні перевірки та безвиїзний нагляд

Національний банк України визначив порядок нагляду за додержанням банками законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг. Для цього регулятор затвердив відповідну постанову №15 “Про затвердження Положення про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням банками законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг”, яка набирає чинності з 13 лютого 2021 року.

“Такий нагляд дозволить забезпечити розкриття банками повної та правдивої інформації про фінансові послуги своїм клієнтам, аби вони ухвалювали зважені рішення”, — зазначили в Нацбанку.

І додали, що це також забезпечить дотримання банками єдиних правил та вимог законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг і законодавства про рекламу. “У підсумку це стимулюватиме банки до відповідальнішої поведінки стосовно споживачів, а також сприятиме захисту прав та інтересів споживачів”, — йдеться у повідомленні.

Нагляд здійснюватиметься у таких формах: безвиїзний нагляд та інспекційні перевірки. Відповідальним буде профільний підрозділ Національного банку — Управління захисту прав споживачів фінансових послуг.

Насамперед Національний банк перевірятиме ті банки, які мають більший ризик порушення прав споживачів фінансових послуг. При цьому основними джерелами про можливі порушення будуть звернення споживачів фінансових послуг до НБУ, договори банків з клієнтами, інші документи, інформація на вебсайтах банків і в рекламі, дані з відкритих джерел, а також звітність установ.

Також фахівці Національного банку під час здійснення нагляду мають право запитувати у банків додаткову інформацію, документи чи письмові пояснення. Після цього регулятор оформлюватиме результати безвиїзного нагляду. У разі виявлення порушення фахівці Національного банку складатимуть довідку про це, а також надаватимуть рекомендації для їх усунення.

“За порушення законодавства щодо захисту прав споживачів фінпослуг Національний банк накладатиме на посадових осіб банку адміністративні стягнення, застосовуватиме до банку штрафні санкції, а також матиме право застосовувати інші заходи впливу”, — наголосили в НБУ.

Нагадаємо, у вересні 2019 року Верховна Рада України рішенням 309 народних депутатів ухвалила законопроект про захист прав споживачів фінансових послуг.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram