Новини
9 Вересня 2021
676

НБУ: Віртуальні активи не будуть платіжним засобом в Україні

Проте регулятор готовий працювати над розробкою захисту від ризиків шахрайства та втрати інвестицій

Віртуальні активи не будуть платіжним засобом в Україні, всупереч ухваленню закону про віртуальні активи, повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на коментар пресслужби Національного банку України (НБУ).

“Віртуальні активи не будуть засобом платежу в Україні. Законним засобом платежу в Україні є гривня”, — йдеться в повідомленні.

Водночас пресслужба зазначила, що затвердження закону надало віртуальним активам певний юридичний статус, а учасникам ринку — можливість захисту своїх інтересів і роботи в правовому полі.

“Наступний важливий крок — розробка і впровадження нормативно-правових актів, які відповідно до норм закону регламентують деталі функціонування ринку віртуальних активів, що забезпечать захист учасників від ризиків шахрайства та втрати інвестицій. Над цим Національний банк готовий працювати спільно з іншими регуляторами цього ринку”, — повідомив НБУ.

Вказується, що технологічні інновації, пов’язані з віртуальними активами, повинні відкрити багато перспективних можливостей, зокрема щодо поліпшення доступу до фінансових послуг, посилення конкуренції на ринку платіжних послуг, сприяння залучення інвестицій.

Згідно з повідомленням, норми цього закону узгоджуються з необхідністю досягнення цілей Національного банку, зокрема щодо забезпечення цінової та фінансової стабільності в Україні.

Як написав глава НБУ Кирило Шевченко в Facebook, регулятор вивчає можливість випуску власних цифрових грошей — е-гривні та одним з потенційних напрямків є використання їх у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій з віртуальними активами).

“Це може створити нову інфраструктуру, яка б виконувала роль ефективного шлюзу між реальною економікою і ринком віртуальних активів. Відповідно е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для віртуальних активів в Україні”, — додав він.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт № 3637 про віртуальні активи. Документ передбачає серед іншого випуск в обіг віртуальних активів, укладення та виконання угод з ними.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram