Новини
26 Квітня 2023
270

НБУ: Вимоги до кредитів населенню пом’якшено 

Банки це зробили вперше за останні півтора року 

Банки поліпшили очікування стосовно перспектив кредитування: частка респондентів, що очікують на зростання обсягів кредитування бізнесу, відновилася до довоєнного рівня, свідчать результати щоквартального опитування банків про умови кредитування, проведеного Національним банком України, пише Бізнес Цензор.

“Попит на корпоративні кредити у першому кварталі підсилювала потреба в оборотному капіталі, проте зміна процентних ставок його стримувала. У другому кварталі банки очікують на зростання попиту на всі види кредитів для бізнесу. Найбільше — на позики малому й середньому бізнесу, короткострокові та гривневі кредити”, — зазначається у повідомленні.

Банки також прогнозують зростання попиту на роздрібні кредити, найбільше — на іпотеку.

Банкіри не очікують погіршення якості корпоративних кредитів протягом наступних 12 місяців, проте якість виданих домогосподарствам кредитів дещо погіршиться.

Дані опитування свідчать, що у першому кварталі банки посилили стандарти корпоративного кредитування. Найбільше — для довгострокових і валютних кредитів. У другому кварталі банкіри також прогнозують посилення вимог до позичальників. Більшою мірою — для великих підприємств і довгострокових кредитів. Водночас фінустанови планують дещо послабити кредитні стандарти для малого та середнього бізнесу.

Нацбанк зауважує, що вперше з четвертого кварталу 2021 року банки пом’якшили стандарти кредитів населенню, переважно, для споживчих кредитів.

“Цьому сприяли поліпшення очікувань економічної активності, кращі курсові очікування та зростання платоспроможності населення. Стандарти іпотеки пом’якшилися завдяки активізації конкуренції банків й меншим інфляційним очікуванням”, — зазначають у НБУ.

У наступному кварталі банки планують пом’якшувати кредитні стандарти споживчих кредитів, а для іпотеки — посилювати.

При цьому у першому кварталі респонденти вказали на зростання всіх видів ризиків, крім ризику ліквідності, який знижується другий квартал поспіль. У другому кварталі банки очікують посилення всіх без виключення видів ризиків.

“Опитування про умови банківського кредитування” проводилося з 17 березня до 7 квітня 2023 року серед кредитних менеджерів банків. Відповіді надали 26 фінансових установ, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 96%.

Нагадаємо, російські IT-компанії залишилися без підтримки міжнародних банків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram