Новини
5 Лютого 2021
775

НБУ вдвічі збільшив електронний ліміт на закордонні перекази

Такий крок став продовженням валютної лібералізації

Фото: Банк Естонії

Національний банк України (НБУ) вдвічі збільшив е-ліміт для низки валютних операцій фізичних осіб з переказу коштів за кордон або на рахунки юридичних осіб-нерезидентів, відкриті в Україні — до €200 тис., йдеться на сайті регулятора.

Серед таких операцій:

• здійснення інвестицій за кордон;

• розміщення коштів на власних іноземних рахунках;

• переказ коштів за договором страхування життя;

• надання позики нерезидентам.

За оцінками Нацбанку, таке рішення в напрямку валютної лібералізації не матиме суттєвого впливу на функціонування валютного ринку України, зокрема з огляду на те, що фізичні особи вже понад рік мають можливість вільно купувати безготівкову іноземну валюту без будь-яких зобов’язань і підстав.

“У 2020 році фізичні особи в межах e-ліміту перерахували за кордон близько €274 млн. Ця сума менша за середньоденний обсяг торгів на міжбанківському валютному ринку”, — зазначив заступник голови Національного банку Юрій Гелетій.

Повне зняття е-ліміту на здійснення фізичними особами інвестицій за кордон є одним із пріоритетів Національного банку, передбачених Дорожньою картою валютної лібералізації. Це стане можливим після остаточного ухвалення та імплементації пакета законопроектів щодо протидії BEPS (Плану протидії розмивання бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування).

Також банкам і небанківським фінансовим установам НБУ дозволив під час здійснення валютних операцій з фізособами використовувати цифрові паспорти в мобільному застосунку “Дія” за наявності необхідних технологічних можливостей.

Нагадаємо, у грудні 2020 року обсяг грошових переказів трудових мігрантів в Україну з-за кордону склав $1,129 млрд, що на 3,5%, або на $38,18 млн більше, ніж у грудні 2019 року ($1,091 млрд).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram