Новини
30 Червня 2021
711

НБУ: Валюту можна буде купувати у платіжних терміналах

Регулятор зняв чергові обмеження з громадян та бізнесу у межах валютної лібералізації

З 30 червня 2021 року, згідно з постановою Нацбанку №62, набувають чинності зміни, впроваджені Національним банком України (НБУ), що стосуються обмежень громадян і бізнесу у межах валютної лібералізації.

Зазначається, що уповноважені установи матимуть змогу продавати готівкову іноземну валюту фізичним особам за безготівкові кошти в гривні через платіжні пристрої з використанням електронного платіжного засобу фізособи, яка здійснює таку операцію.

Також уповноваженим установам дозволятиметься купівля та продаж готівкової іноземної валюти фізособам за безготівкові кошти у гривні у касах уповноважених установ, їх відокремлених підрозділів, пунктах обміну іноземної валюти.

Крім того, банки зможуть здійснювати операції з купівлі та продажу банківських металів із фізичною поставкою за безготівкові кошти у гривні фізособам, а також операції з продажу банківських металів у вигляді монет — юридичним особам.

Розширено можливості громадян з інвестування за кордон — фізособа-резидент зможе проводити відповідні операції за участі резидента-торговця цінними паперами.

Зміни передбачають, що для здійснення інвестиції в іноземні фінансові інструменти торговець діятиме як брокер (коштом такої фізособи). Так, кошти в іноземній валюті переказуватимуться з поточного рахунку громадянина в банку на поточний рахунок торговця, відкритий в цьому ж банку, з подальшим їх переказом за кордон або на поточні рахунки нерезидентів, відкриті в Україні.

Також Нацбанк уточнив перелік виключень з річного е-ліміту для низки валютних операцій юросіб та фізосіб-підприємців. Зокрема, до них було віднесено операції з відшкодування резидентом-боржником коштів нерезиденту гаранту, який виконав забезпечене гарантією чи порукою зобов’язання резидента боржника перед резидентом-кредитором.

А ще — знято обмеження строку на коригування помилкової інформації у повідомленні про договір, що було надано банком до АІС НБУ “Кредитні договори з нерезидентами”.

“Відповідні кроки удосконалять окремі положення нормативно-правових актів Національного банку у валютній сфері та сприятимуть подальшому розвитку нових послуг, які надаватимуться уповноваженими установами у сфері торгівлі валютними цінностями, а також посиленню захисту громадян при інвестуванні за кордон”, — зазначили у НБУ.

Раніше Investory News писали, що НБУ каратиме порушників прав споживачів серед не банків. Покарання передбачає адміністративне стягнення або штрафні санкції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram