Новини
13 Лютого 2020
865

НБУ: В Україні понад 50% операцій з платіжними картками безготівкові

Актуальним залишається тренд щодо активного поширення безконтактних платежів

Частка обсягу безготівкових операцій склала 50,3% від усіх операцій з використанням платіжних карт у 2019 р., тоді як за підсумками 2018 р. цей показник становив 45,1%, а ще п’ять років тому — лише 25%. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

“Якщо раніше власники платіжних карток частіше знімали готівку в банкоматах, то сьогодні вони все більше віддають перевагу безготівковим розрахункам”, — зазначають в НБУ.

Загальна кількість операцій (безготівкових та отримання готівки) з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, за 2019 р. становила 5,06 млрд шт., а їхній обсяг — 3 576,7 млрд грн.

У порівнянні з 2018 р. кількість зазначених операцій зросла на 29,2%, а сума — на 24,3%. За кількістю операцій переважали безготівкові — 4,2 млрд шт. (82,4%), тобто вісім із десяти операцій із платіжними картками були безготівковими.

Розподіл безготівкових операцій за видами операцій свідчить про те, що у минулому році найбільша кількість операцій із використанням карток припадала на розрахунки в торговельних мережах — 51,2 %, за обсягами — домінували перекази з картки на картку — 42,4 %.


За даними Нацбанку, загальна кількість платіжних карток в Україні станом на 01 січня 2020 р. зросла на 16%, якщо порівняти з початком 2019 р., та становила 68,9 млн шт. Майже дві третини від цієї кількості — це активні платіжні картки (61,2%).

“Актуальним залишається тренд щодо активного поширення безконтактних платежів як з використанням безконтактних карток, так і за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв, що зумовлено безпекою, швидкістю та зручністю таких операцій”, — йдеться у повідомленні.

Кількість безконтактних платіжних карток за 2019 р. збільшилася більше, ніж удвічі — з 3,9 млн шт. до 8,6 млн шт. карток. Кількість токенізованих платіжних карток на 01 січня 2020 р. становила 2,5 млн шт.

Тобто, більше чверті активних платіжних карток — це безконтактні та токенізовані картки (26,5% або 11,2 млн шт. карток).

Безготівкові операції з використанням безконтактних та токенізованих карток становили третину від загальної кількості та обсягу безготівкових операцій у торговельних мережах (по 36% кожний показник).

Мережа торговельних POS-терміналів в Україні зросла на 19,7% — до 333,8 тис. од. Водночас 90% торговельних POS-терміналів забезпечують можливість здійснення безконтактної оплати (станом на 01 січня 2019 р. — 79,4%).

Нагадаємо, Україна знаходиться у першій десятці європейських країн за кількістю NFC-платежів носимими пристроями.

Як відомо, компанії Mastercard і Rakuten Viber запускають в Україні сервіс грошових переказів Moneytou, через який можна переказувати гроші в чаті Viber. Сервіс Moneytou дозволяє переказувати кошти в чаті, не знаючи номера картки отримувача.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram