Новини
6 Квітня 2021
682

НБУ: У 2020 році страхові компанії отримали рекордні прибутки

Більшість сегментів небанківського сектору попри коронакризу закінчили рік вдало

Активи страхових компаній в останньому кварталі 2020 року, після падіння у другому та третьому, почали активно зростати. Зокрема, мова йде про валові страхові премії, рівень виплат яких становить 35% для ризикового страхування та 13% для страхування життя. Про це йдеться в Огляді небанківського фінсектору Національного банку України (НБУ).

Страховий сектор показав рекордні прибутки за результатами року — 2,2 млрд грн. “Рентабельність активів сегменту становить 3,4%, що є найкращим показником серед всіх небанківських”, — зазначається в Огляді.

Своєю чергою кредитні спілки виявилися найбільш вразливими до кризи через зниження платоспроможності позичальників та законодавчу заборону на нарахування штрафів за несвоєчасне обслуговування позик.

“Це призвело до погіршення якості кредитного портфеля: частка прострочених на понад 90 днів кредитів за рік зросла понад удвічі, відрахування в резерви під кредитні збитки суттєво збільшилися наприкінці року”, — зазначили в НБУ.

Активи сегменту за четвертий квартал скоротилися на 11%. Значні втрати від формування резервів, низька ефективність операційної діяльності, висока вартість депозитів та зниження ставки за кредитами спричинили помітне скорочення власного капіталу. “У структурі пасивів знижується частка додаткових пайових внесків, водночас зростає на користь депозитів із більш прогнозованим для членів кредитних спілок доходом”, — йдеться у повідомленні.

Що стосується активів фінансових компаній, то попри зменшення у четвертому кварталі, за результатами минулого року показники зросли на 12%. У НБУ наголосили, що зростали факторингові операції, переважно пов’язані з купівлею проблемної заборгованості, та за обсягами майже зрівнялися з кредитуванням.

При цьому обсяг операцій фінансового лізингу у четвертому кварталі зріс на 44% проти попереднього кварталу. Фінкомпанії минулого року також наростили прибутки проти 2019 року.

Кредитування ломбардами відповідало показникам 2019 року. Структура наданих кредитів за видами застави та коефіцієнт покриття кредитів заставою протягом року залишалися незмінними.

Нагадаємо, з 1 липня 2020 року Нацбанк ухвалив повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг — відповідна норма міститься в законі про “спліт”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram