Новини
19 Серпня 2020
864

НБУ спростив доступ до інвестицій в ОВДП

А ще регулятор удосконалив порядок адміністрування виплат за такими паперами 

Національний банк України, згідно з  постановою правління Національного банку України від 18 серпня 2020 року №119 “Про затвердження Змін до Положення про провадження депозитарної та клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України”, розширив можливості для інвестування в державні цінні папери, в тому числі за їх первинного розміщення, а також удосконалив порядок адміністрування виплат за такими паперами.

Крім цього, було спрощено підключення небанківських фінансових установ до послуг депозитарію Національного банку, про це йдеться у повідомленні регулятора.

Зазначається, що впроваджено грошовий кліринг за ОВДП, номінованими в іноземній валюті. “Це зменшить адміністративне навантаження як на Міністерство фінансів, так і депозитарні установи під час взаєморозрахунків за операціями з державними цінними паперами”, – наголосили в НБУ.

Крім того, визначено порядок обслуговування нового виду рахунку, який може відкриватися депозитарними установами в системі автоматизації депозитарію Національного банку України для своїх клієнтів – номінальних утримувачів.

Своєю чергою нерезидентам  надана можливість проводити операції спадкування, правонаступництва, внесення ОВДП до статутного капіталу, а також операції з ОЗДП та державними деривативами з розрахунками “постачання цінних паперів без оплати”.

У змінах передбачено оформлення глобальних/тимчасових глобальних сертифікатів випусків цінних паперів виключно у вигляді електронного документа.

“А також надано дозвіл на допуск первинних дилерів ОВДП без ліцензії на депозитарну діяльність до аукціонів з розміщення державних цінних паперів і врегульовано порядок їх взаємодії з емітентом та депозитарними установами”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, для депозитарних установ, що не є банками, встановлена можливість користуватися послугами депозитарію Національного банку без обов’язкового підключення до електронної пошти Національного банку.

Зазначається, що постанова набирає чинності з 19 серпня 2020 року, за виключенням окремих пунктів, які набирають чинності в окремі терміни, визначені постановою.

Нагадаємо, днями Національний банк України надав рефінансування 14 українським банкам на загальну суму в 4,8 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram