Новини
17 Січня 2020
778

НБУ скасував норму про перерахування коштів з рахунків ФОПів після сплати податків і зборів

Регулятор зазначив, що питання стосується податкової, з якою має устаткувати всі деталі

Національний банк України скасував норму щодо порядку використання поточних рахунків фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб (ФОП), які провадять незалежну професійну діяльність, що містить постанова правління Нацбанку №162 від 27 грудня 2019, про це йдеться у повідомленні на сайті регулятора.

Зазначається, що вимога Національного банку здійснювати за поточними рахунками ФОПів лише ті розрахунково-касові операції, що не пов’язані із власними потребами, та право перераховувати кошти на власний рахунок після сплати усіх податків та зборів, викликала нерозуміння у бізнес-спільноти під час її застосування. 

«Прислухаючись до думки банків та їхніх клієнтів, Національний банк скасував цю норму, аби усунути маніпуляції та можливі перешкоди для діяльності підприємців”, – йдеться в заяві Нацбанку.

Як зазначив голова НБУ Яків Смолій, цю норму тимчасово зупинено, тому що вона стосується фактично податкової служби, з якою сподівається з`ясувати всі питання, “щоб не було подібних спекуляцій”.

Разом з тим, позиція Національного банку, як і раніше, залишається незмінною. З 2003 року діє норма, що поточні рахунки фізичних осіб не можуть використовуватися для проведення операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю.

“Оскільки банківська система має бути захищена від ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, Національний банк обговорить з Державною податковою службою механізми, спрямовані на мінімізацію таких ризиків”, – повідомили в НБУ. І нагадали, що постанова набирає чинності з 17 січня 2020 року.

Раніше Investory News писали,  що за останній рік податковий борг українських підприємців перед державою виріс на 1 млрд грн., і станом на вересень 2019 року складав близько 6 млрд грн.

А на початку жовтня минулого року Кабмін визначився з планами щодо ФОП, середнього та великого бізнесу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram