Новини
23 Лютого 2022
436

НБУ: Ситуація на валютному ринку України залишається контрольованою

Регулятор стрімко ослабив гривню до долара та євро

Валютний ринок продовжує реагувати на зміну інформаційного середовища, пов’язаного з геополітичним напруженням, зокрема, цього тижня попит на валюту залишається підвищеним, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Водночас, як і раніше, ситуація на валютному ринку залишається контрольованою, попри тимчасове зростання попиту на фоні надвисокої напруженості в інформаційному середовищі”, — йдеться у відповіді НБУ на запит агентства.

Додається, що вплив інформаційного напруження на очікування, зокрема курсові, не може тривати довго, оскільки виникає так званий ефект звикання, що підтверджує січневий досвід проходження турбулентності.

Регулятор наголосив, що у його прогнозах починаючи з 2014 року постійно враховується ризик ескалації воєнного конфлікту, тому НБУ має план того, як реагувати на ті чи інші події.

“Для підтримання стійкості української економіки Національний банк і надалі проводитиме виважену монетарну політику на основі інфляційного таргетування та гнучкого обмінного курсу, регулювання фінансової системи та подальшого наближення відповідного регулювання до європейських стандартів”, — запевнили в НБУ.

Регулятор використовуватиме суто ринкові інструменти. “Досвід проходження попередніх шоків свідчить, що такий інструментарій достатній”, — наголосили в НБУ, додавши, що Нацбанк готовий за потреби й надалі, дотримуючись режиму плаваючого курсоутворення, активно діяти на валютному ринку для заспокоєння надмірного попиту.

Станом на 23 лютого Національний банк послабив офіційний курс гривні до долара на 51 копійку, встановивши його на рівні 28,99 грн (на 22 лютого — 28,48 грн). Офіційний курс гривні до євро встановився на рівні 32,90 грн (на 22 лютого — 32,29 грн).

Раніше Investory News писали, що українські єврооблігації стрімко знецінилися на фоні ескалації. ВВП-варранти України подешевшали відразу на 5,6% — до 62,9% від номіналу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram